Βλέπουν αύξηση στα τέλη του δικτύου αερίου κατά 60% όπως καταγγέλλουν
Επιστολή διαμαρτυρίας στη ΡΑΑΕΥ απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ σχετικά με τα τέλη χρήσης δικτύου στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη και την σταδιακή εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου.
Επισημαίνει σημαντικές αυξήσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης της Αρχής για τις βιομηχανίες.
Αναλυτικότερα, η βιομηχανική ένωση σημειώνει τα εξής:
«Στην από 14/12/2023 επιστολή μας προς την Αρχή σας, είχαμε επισημάνει ότι τα τέλη χρήσης δικτύου διανομής φ.α για τις βιομηχανίες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση που κατάφερε μεγάλη διείσδυση του φ.α, ήταν έως και 5 φορές χαμηλότερα ως προς τα τέλη για τις βιομηχανίες στις υπόλοιπες περιοχές.
Επίσης στην ίδια επιστολή είχαμε επισημάνει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για αύξηση των τελών για τις βιομηχανίες στις περιοχές αυτές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα τέλη που ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά αντίθετα υποδηλώνει τη δυνατότητα να μειωθούν τα ήδη πολύ υψηλά τέλη για τις βιομηχανίες και στις υπόλοιπες περιοχές.
Δυστυχώς με την από 24/1/2024 απόφαση της Αρχής σας εγκρίθηκαν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση επαχθείς αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου Διανομής φ.α για μεν τις βιομηχανίες στις περιοχές Θεσσαλίας κατά 60%, για δε την περιοχή Θεσσαλονίκης κατά 30% και μάλιστα χωρίς ανάλογες μειώσεις στα ήδη πολύ υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια των υπόλοιπων περιοχών.
Άρα η έγκριση από την Αρχή σας υψηλότερου WACC από το προηγούμενο είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των τιμολογίων για τις βιομηχανίες.
Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις στις περιοχές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης προφανώς οφείλονται κύρια στο ότι η απόφαση σας ενέκρινε τον συμψηφισμό του ποσού των -18.727.483 €, που υπήρχε ως υπερανάκτηση στα εν λόγω δίκτυα με τις υποανακτήσεις των υπόλοιπων δικτύων διανομής.
Εξάλλου από το κείμενο της απόφασης σας προκύπτει σαφής παραδοχή ότι ο εν λόγω συμψηφισμός οδηγεί στην ίδια σημαντική αύξηση με το εάν η Αρχή σας να είχε αποδεχθεί την πρόταση του Διαχειριστή για σταδιακή εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου διανομής, από το οποίο παραθέτουμε σχετικό σημείο:
1. «Ο επιμερισμός της υποανάκτησης των δικτύων διανομής λοιπής Ελλάδας και στα δίκτυα διανομής Αττικής και Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ήδη αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο εφαρμογής ενιαίου τιμολογίου, καθώς οδηγεί σε εξομάλυνση των τιμολογίων διανομής, οδηγώντας σε αύξηση των τιμολογίων των δικτύων διανομής Αττικής και Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
2. Η εναλλακτική πρόταση του Διαχειριστή για ενιαίο τιμολόγιο οδηγεί επίσης σε σημαντική αύξηση (30%) στο μεσοσταθμικό βιομηχανικό τιμολόγιο του δικτύου διανομής Θεσσαλονίκης».
Επομένως η απόφαση σας στην ουσία υιοθετεί αβίαστα την πρόταση του Διαχειριστή για σταδιακή εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου διανομής φ.α σε όλες τις περιοχές, ανατρέποντας το σημερινό καθεστώς που ισχύει εδώ και πλέον των δέκα ετών και επιβαρύνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ευαίσθητους βιομηχανικούς κλάδους, όπως οι χαλυβουργίες.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη λογική αυτή του ενιαίου τιμολογίου, θεωρώντας ότι η σημερινή απόφαση σας είναι μόνο η αρχή μιας σειράς αυξήσεων για τις βιομηχανίες στις εν λόγω περιοχές.
Η λογική του ενιαίου τιμολογίου στην ουσία αποτελεί το πρόσχημα της ανάγκης αύξησης των εσόδων του Διαχειριστή που προχωρά σε κάποιες περιοχές, καθυστερημένα και σκόπιμα, σε λάθος επενδυτικά σχέδια, ενάντια στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη μετάβαση.
Ταυτόχρονα η ΔΕΔΑ την ίδια στιγμή αρνείται να εφαρμόσει εδώ και τρία έτη την απόφαση σας για επιστροφή στις επιλέξιμες βιομηχανίες των ποσών για αντιστάθμιση της παράνομής επιβολής των 4 €/MWH ως τέλος διανομής στην περίοδο Αυγ 2015- Νοε 2016».