Τουλάχιστον 15 άτομα εμπλέκονται σε ηλεκτρονική απάτη μεγάλης έκτασης που στόχευε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) συγκεκριμένης εταιρείας.
Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και 3 ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες αφού είχαν κλαπεί τα κινητά τηλέφωνά τους εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.
Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται.
Ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών. Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν 3 καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης.
Επίσης, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με 2 Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.