Το κράτος θα καλύπτει για 9 μήνες πάνω από 50% της δόσης, ενώ μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλα τα «κόκκινα» αλλά και ενήμερα δάνεια. Θα υποστηριχθούν όσοι πλήττονται από την πανδημία.
Περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά εντάσσονται στην περίμετρο του νέου προγράμματος της κυβέρνησης για τη στήριξη όσων έχουν λάβει δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Με το νέο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν οι δόσεις όχι μόνο «κόκκινων», αλλά και ενήμερων δανείων, ενώ θα υποστηριχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το νέο σχέδιο μπορεί να μην λύνει το πρόβλημα των «κόκκινων», αλλά σίγουρα «αγοράζει χρόνο» για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες, μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στις αγορές και την οικονομία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής», που δεν μπορεί να προχωρήσει στις σημερινές συνθήκες, καθώς η αγορά δεν «σηκώνει» τιτλοποιήσεις.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι λειτουργεί ως γέφυρα έως ότου ολοκληρωθεί και τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Όπως σημείωσε ότι ο νέος ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας. Θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στο νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου.
Με το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση εξασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την ολοκλήρωση του πτωχευτικού κώδικα ο οποίος θα βάλει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μεταβατικού προγράμματος τρία:
- Στην περίμετρο των δυνητικών δικαιούχων εντάσσονται όλοι όσοι έχουν λάβει δάνεια για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και οι επιχειρηματίες που έχουν λάβει δάνεια με ενέχυρο/προσημείωση πρώτης κατοικίας
- Θα χορηγηθεί για 9 μήνες επιδότηση δόσης (κεφάλαιο και τόκος) σε ποσοστό άνω του 50%.
- Όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν θα κινηθούν νομικά εναντίον δανειοληπτών, άρα ουσιαστικά θα μείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί.
Το νέο πρόγραμμα προσφέρει σε δανειολήπτες ένα δεύτερο «στρώμα» προστασίας, καθώς θα παραμείνει ενεργό για ένα τρίμηνο ακόμη, ως το τέλος Ιουλίου, ο παλαιός νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς, όπως ανέφερε χθες ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «μέχρι τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000».
«Για πρώτη φορά ενισχύονται συνεπείς δανειολήπτες»
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών θα επιτρέπει στο κράτος να επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Το νέο πρόγραμμα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.
Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Το κράτος αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Με το νέο πρόγραμμα,
- Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
- Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
- Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
- Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
- Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
- Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
- Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.
businessdaily.gr