Τα ζητήματα και τα διδάγματα της πιο αιματηρής ίσως σελίδας της ελληνικής ιστορίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης στα Τρίκαλα που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου «1919-1922 – Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής – Απεσταλμένοι των Ισχυρών, για τη Μεγάλη Ιδέα- Κείμενα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την προσφυγιά.
Όπως κατέγραψε το Trikalanews.gr η εκδήλωση, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο Τσιτσάνη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού.
Για το βιβλίο μίλησαν η Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος και Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», οι επιμελητές της έκδοσης Δημήτρης Παυλίδης και Κώστας Βλαχόπουλους και ο Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.
Όπως ειπώθηκε, σαράντα μήνες κράτησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάη του 1919, μέχρι την καταστροφή της πόλης τον Σεπτέμβρη του 1922.
Σ’ αυτούς τους σαράντα μήνες, έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό πως όταν οι λαοί δεν αντιστέκονται στα σχέδια των αστικών τάξεων που τους διαφεντεύουν και των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν αυτές μπορεί να συρθούν σε επικίνδυνες περιπέτειες και να πληρώσουν αβάσταχτο τίμημα με αίμα, προσφυγιά, δυστυχία, ξεριζωμό.
Παίρνοντας αφορμή από τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το βιβλίο αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει όσα έγιναν στα πεδία των μαχών, στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Μικρασίας, στα καραβάνια των ξεριζωμένων και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαιξαν τις τύχες χωρών και λαών, με τη συνεργασία των πρόθυμων, μωροφιλόδοξων αστικών τάξεων.