ΛάρισαΠρωτοσέλιδα

Ένας Λαρισαίος στο φεγγάρι: Ο γιατρός που προετοιμάζει αστροναύτες για το άπειρο

16 Aug 2024

Από τις γειτονιές της Λάρισας στα βάθη του διαστήματος – Ο Αδριανός Γολέμης κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, σχεδιάζοντας ιατρικά πρωτόκολλα για αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη, ενώ δεν αποκλείει να βάλει και στολή αστροναύτη!

Ο Αδριανός Γολέμης, ο 37χρονος ερευνητής από τη Λάρισα, ζει το όνειρό του, αλλά όχι απλώς κάνοντας βόλτες στο φεγγάρι – αν και, ποιος ξέρει, μπορεί να το κάνει και αυτό σύντομα.

Όταν δεν εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών (EAC) της ESA, παρακολουθώντας την υγεία των αστροναυτών, είτε πριν είτε μετά την επιστροφή τους από το διάστημα, ο Αδριανός σχεδιάζει τα ιατρικά πρωτόκολλα για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και –κρατηθείτε– στον Άρη!

Ο Αδριανός είχε μια εξαιρετική διάκριση το 2022, όταν έγινε ο πρώτος Έλληνας που πέρασε τα έξι στάδια της διαδικασίας επιλογής αστροναυτών της ESA, ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους. Έτσι, όταν τον ρωτάνε αν ποτέ θα γίνει αστροναύτης, ίσως απαντάει κάτι σαν “Αν χρειαστεί, θα βάλω και στολή”, κοιτάζοντας το φεγγάρι με νόημα.

Η δουλειά του στο νοσοκομείο της Τουλούζης δεν τον εμποδίζει από το να παρακολουθεί την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, αν και ο Ολυμπιακός Ύμνος του ξέφυγε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Τι να κάνουμε, κάποιος πρέπει να σιγουρευτεί ότι οι αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Γη με όλα τα μέλη τους στη θέση τους, σωστά;

Ο Αδριανός βρίσκεται τώρα σε ένα διάλειμμα από τις απαιτητικές προετοιμασίες των αστροναυτών, αλλά όχι για πολύ. Έχει να ετοιμάσει τα ιατρικά πρωτόκολλα για τον διαστημικό σταθμό που θα γυρίζει γύρω από τη Σελήνη – και ναι, αυτή είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. Με τη σεληνιακή σκόνη να παραμονεύει και να απειλεί την υγεία των αστροναυτών, ο Γολέμης έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αν όλα πάνε καλά, μπορεί σύντομα να τον δούμε να πίνει έναν εσπρέσο με θέα τη Γη από τη Σελήνη, πριν ξεκινήσει το επόμενο μεγάλο ταξίδι στον Άρη. Και γιατί όχι; Ο Αδριανός Γολέμης δείχνει ότι το όνειρο ενός Έλληνα να αγγίξει τα αστέρια δεν είναι και τόσο μακρινό.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Διχασμένος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα: Επεισόδιο οπαδών Κασσελάκη και Πολάκη

Διχασμένος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα: Επεισόδιο οπαδών Κασσελάκη και Πολάκη

Η ένταση στα Τρίκαλα αποκαλύπτει την ευρύτερη πανελλαδική ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο στρατόπεδα να μάχονται ανοιχτά για τον …
Εξιχνιάστηκαν 20 κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων στην περιοχή Κιλελέρ

Εξιχνιάστηκαν 20 κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων στην περιοχή Κιλελέρ

Εξιχνιάστηκαν -20- περιπτώσεις κλοπής μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ και καλωδίων, που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ …
Κορυφή για δύο στην Α’ Ερασιτεχνική

Κορυφή για δύο στην Α’ Ερασιτεχνική

Λιγόστεψαν οι ομάδες με το απόλυτο στην Α’ Ερασιτεχνική μετά και την διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής. ΑΕΤ και Νεοχώρι συνεχίζουν …
H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αν αλλάξουν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι …