Στην εποχή μας, αν και κυκλοφορούνται χιλιάδες τίτλοι βιβλίων από πανσπερμία νεοφανών συγγραφέων, ανιχνεύει κανείς λίγα, που έχουν βιωματική σχέση του συγγραφέα με το κείμενό του. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στα επιστημονικής φύσης βιβλία.
Τα κείμενα συνήθως δεν εκπέμπουν πνευματικότητα ικανή να νοηματοδοτήσει τη ζωή των αναγνωστών. Μέσα από εκατοντάδες σελίδων προσπαθείς να αλιεύσεις κάτι το ουσιώδες για τον προσωπικό και κοινό βίο, μα ελάχιστα το πετυχαίνεις.
Το περιεχόμενό τους κυοφορεί συνήθως ατελέσφορους φιλοσοφικούς στοχασμούς, συναισθηματικές εξάρσεις ελάχιστης αισθητικής απόλαυσης και ιδεολογικούς ακροβατισμούς χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για την πνευματική πορεία του αναγνώστη.
Αν όμως ένα ανάγνωσμα δημιουργεί μόνο αισθητική απόλαυση ή συσσωρεύει μόνο ανούσιες γνώσεις, τότε αυτό που πετυχαίνει είναι να συντελεί στη διάπλαση ανθρώπων κατ’ επίφαση καλλιεργημένων πνευματικά και ικανών μόνο να εντυπωσιάζουν. Αν δε διαπιστώσει ο αναγνώστης σε ένα ανάγνωσμα το «πράξις θεωρίας επίβασις», δηλαδή τη δυνατότητα μετάβασης σε ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής, τότε ουδέν ωφελείται.
Ένα λοιπόν ανάγνωσμα που οδηγεί από τη θεωρία στην πράξη, που τροχιοδεικτεί προς πατερικό τρόπο ζωής είναι και αυτό του Ιερομονάχου Μύρωνος του Σιμωνοπετρίτου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μαθητεύοντας στον Γέροντα της Αναλήψεως Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη». Είναι μια καλαίσθητη έκδοση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και κοσμεί τη σειρά Σιμωνοπετρίτικα.
Με απλότητα και γλαφυρότητα λόγου ο π. Μύρων διατρέχει το βίο και τα πνευματικά παλαίσματα του Οσιοκαταταγέντος πλέον Γέροντος Ιερωνύμου. Κατά την ανάγνωση δημιουργείται η αίσθηση ή μάλλον η βεβαιότητα ότι ο π. Μύρων ταυτίζεται με την πολιτεία του Γέροντος Ιερωνύμου και γι’ αυτό ακριβώς ό λόγος του είναι πηγαίος και βιωματικός, καθώς αβίαστα παροτρύνεται ο αναγνώστης να μιμηθεί τον ουρανοδρόμο τρόπο πνευματικής ζωής του Γέροντος Ιερωνύμου.
Παραλείποντας συνειδητά να διατρέξουμε αναλυτικά το περιεχόμενο του πονήματος του π. Μύρωνος και τα συνήθη της βιβλιοκριτικής ευχόμεθα καρποφόρα μελέτη σε όσους «κνίζει αεί» τη συνείδησή τους ο ζήλος να γίνουν δεκτικοί της χάρης του Θεού, που διαχέεται στην οικουμένη και με την πολιτεία του Γέροντος Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτη.
Θανάσης Νάστας
Εκπαιδευτικός