Ένα είδος συναγερμού σήμανε όταν υπήρξε αξιόπιστη πληροφορία ότι οι Τούρκοι είχαν μετακινήσει τέσσερα F-16 απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μεταφέρθηκαν από μία βάση στα ανατολικά της Τουρκίας (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) προς τη δυτική πλευρά, απέναντι από τα ελληνικά νησιά, προκαλώντας ανησυχία στους επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου.
Οι επιτελείς στο Πεντάγωνο προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη σημασία αυτής της τουρκικής κίνησης, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για ένταση στο Αιγαίο ή στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, η τεχνολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να αξιοποιεί την εξελιγμένη τεχνολογία που προσπαθεί να εισαγάγει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Παπαστεργίου. Μέσα από τη συνεργασία των δύο υπουργείων, αποκαλύφθηκε ότι η μετεγκατάσταση των τουρκικών μαχητικών ήταν προσωρινή και έγινε λόγω έργων στον διάδρομο απο-προσγειώσεων της μόνιμης αεροπορικής βάσης τους.
Η συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας δεν σταμάτησε εκεί. Αποκαλύφθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν σύντομα έναν ελληνικής κυριότητας γεωστατικό δορυφόρο. Βρέθηκε ήδη ο δημοσιονομικός χώρος των 200 εκατ. ευρώ, και άρχισαν οι επαφές με τεχνολογικές εταιρείες για την κατασκευή του. Συμφωνήθηκε επίσης το πεδίο εκτόξευσης, το οποίο θα είναι είτε ο ευρωπαϊκός εκτοξευτήρας Vega στη Γαλλική Γουιάνα, είτε το ακρωτήριο Κανάβεραλ της NASA.
Η αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων και η χρήση προηγμένης τεχνολογίας συνέβαλαν στην άμεση και ακριβή ενημέρωση για τις κινήσεις των τουρκικών μαχητικών, αποδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογικής υποδομής και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων.