Ελλάδα

​Διαδικασία πιστοποίησης του ελληνικού γύρου ως εθνικού παραδοσιακού προΪόντος

4 Nov 2018

   Ήρθε η στιγμή που ο ελληνικός γύρος θα κατοχυρωθεί ως εθνικό και παραδοσιακό προΪόν με την ευρωπαΪκή «βούλα» αφού αποτελεί μοναδικό προΪόν και ιδιοτυπία της Ελλάδας.   

   Σε μερικές ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική Απόφαση που απαιτείται για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ (Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων), με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

   Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επισπεύσει τη διαδικασία, καθώς οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος – ο ΣΕΒΕΚ – έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον και έχουν συντάξει το σχετικό φάκελο για την πιστοποίηση του ελληνικού «γύρου» ως ΕΠΙΠ. Ο γύρος είναι ένα προϊόν που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής, που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική και παράγεται από συγκεκριμένες πρώτες ύλες.

   Με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας πιστοποίησης, το υπουργείο στοχεύει στη νομοθετική κατοχύρωση του γύρου. Και με την ολοκλήρωσή της, ο γύρος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία της εθνικής διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσει για δύο μήνες. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

   Διευκρινίζεται, πάντως, από όλες τις πλευρές, ότι η πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι θα περιλαμβάνει

    H ονομασία Γύρος αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες. Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Το προϊόν «γύρος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο. Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει το Γύρο ως προϊόν που παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.

admins
Author: admins

Η Λούκα Κατσέλη υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Λούκα Κατσέλη υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώην υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση και περιέγραψε το ρόλο του ΠτΔ …
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Θεσσαλία

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Θεσσαλία

Υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων στο οδικό δίκτυο …
Λάρισα: Άγριο επεισόδιο με ξυλοδαρμό σε κεντρικό ξενοδοχείο

Λάρισα: Άγριο επεισόδιο με ξυλοδαρμό σε κεντρικό ξενοδοχείο

Συναγερμός στις αρχές – Ένα άτομο αιμορραγεί μετά από επίθεση …
MVP της 17ης αγωνιστικής ο Πουλιανίτης

MVP της 17ης αγωνιστικής ο Πουλιανίτης

Ο 25χρονος γκαρντ, Μάριος Πουλιανίτης, ήταν αυτός που βοήθησε τα Τρίκαλα να κυριαρχήσουν  98-72 επί του Έσπερου Λαμίας …