ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Εκτίναξη της καταναλωτικής πίστης: Τα καταναλωτικά δάνεια ξεπέρασαν τα στεγαστικά

16 Aug 2024

Με ρυθμό ανάπτυξης 30% το πρώτο εξάμηνο του 2024, η καταναλωτική πίστη επανέρχεται δυναμικά, ξεπερνώντας ακόμα και τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Η αγορά καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα εμφανίζει αξιοσημείωτη ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων άγγιξαν τα 650 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια, που είχαν παρόμοια επίδοση το προηγούμενο έτος.

Η αυξημένη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την άνοδο των πωλήσεων αυτοκινήτων, με την αγορά νέων ή μεταχειρισμένων οχημάτων να συνεισφέρει σημαντικά στο συνολικό ποσό δανεισμού. Συγκεκριμένα, περίπου το 30% των καταναλωτικών δανείων κατευθύνεται στην αγορά αυτοκινήτων, ενώ τα απλά καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια μέσω εμπόρων λιανικής αποτελούν το 50% και το 20% αντίστοιχα.

Οι καταναλωτές προσφεύγουν σε καταναλωτικά δάνεια κυρίως για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, την αγορά αυτοκινήτων, καθώς και για ανακαινίσεις ή την απόκτηση οικιακού εξοπλισμού. Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των δανείων χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εξόδων φοίτησης, ιδίως για σπουδές στο εξωτερικό.

Τα επιτόκια για τα καταναλωτικά δάνεια παραμένουν υψηλά, κυμαινόμενα από 11% έως 14%, με τα δάνεια αυτοκινήτου να έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επιτόκια, από 8,5% έως 11%. Οι τράπεζες προσφέρουν επίσης ειδικά προγράμματα με προνομιακή τιμολόγηση για δάνεια με εξασφάλιση, όπως προσημείωση ακινήτου ή ενεχυρίαση μετρητών, με επιτόκια που κυμαίνονται από 4,5% έως 7,5%.

Η επιστροφή της καταναλωτικής πίστης στην ελληνική αγορά υποδεικνύει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες δανεισμού για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, είναι η γιορτή των Αγίων: …
Χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 14-18 Οκτωβρίου

Χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 14-18 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο από 14 έως 18 Οκτωβρίου, το e-ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ θα καταβάλουν συνολικά 81.898.634 ευρώ σε 88.834 …
Έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Κατσέλου

Έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Κατσέλου

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς Κατσέλου Αθανασίας …
Γενικός Αρχηγός στον μπασκετικό Α.Ο Τρίκαλα ο Παπαδογεώργος

Γενικός Αρχηγός στον μπασκετικό Α.Ο Τρίκαλα ο Παπαδογεώργος

Από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον έχει ωθήσει αρκετές φορές να εμπλακεί διοικητικά με …