Πώς διαδικασία της ψηφοφορίας αναδεικνύει το πρόβλημα προσβασιμότητας στα σχολεία
Η προσβασιμότητα είναι ένα θέμα που συζητείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Όπως ανα καιρούς έχει αναδείξει το Trikalanews.gr, oι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί χώροι συνεχίζουν να υστερούν σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή, τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελεί λειτουργική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση. Έτσι, φέτος έγινε ένα μικρό βήμα όσον αφορά στη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία. Συμμετοχή που θα πρέπει να διασφαλιστεί με βάση και διάταξη που ψηφίστηκε λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Τι προβλέπει η διάταξη
Η διάταξη προβλέπει σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας τη λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος μεταβαίνει εκεί, παρέχοντας του όλα τα ψηφοδέλτια και τον απαιτούμενο φάκελο.
Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον συνοδό του, αν έχει, αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.
Η είσοδος στο εκλογικό κέντρο και στον χώρο υποδοχής επιτρέπεται μαζί με σκύλο βοηθείας (οδηγός) ατόμων με αναπηρία.
Θετικό βήμα μεν… αλλά
Μπορεί να έγινε ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της συμμετοχής των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, όμως μένουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να υπάρχει αυτονομία ακόμη και στο αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου. Όπως για παράδειγμα, ψηφοδέλτια σε γραφή Braille. Εκτός αυτών, μέσα από αυτή τη διάταξη στην ουσία αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στην προσβασιμότητα των σχολείων από άτομα με αναπηρία.
Πολυώροφα σχολεία που δεν έχουν υποδομές για να μπορούν να είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητική αναπηρία και όχι μόνο, σχολεία που και από την κεντρική τους είσοδο ακόμη είναι αφιλόξενα για αναπήρους με σκαλοπάτια ή άλλα εμπόδια, αποτελούν δυστυχώς μια πλειοψηφία μιας και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του trikalanews.gr, μόλις το 18% των σχολικών μονάδων είναι προσβάσιμα από όλους. Οπότε, είναι θετική μεν η διάταξη για τις εκλογές, ωστόσο μένει να δούμε την καθημερινότητα της αναπηρίας μέσα σε έναν αφιλόξενο κόσμο που ξεκινά από τις πρώτες σχολικές τάξεις και φτάνει σε κάθε σημείο των πόλεων μας.
Δείτε επίσης:
Μόλις το 18% των Τρικαλινών σχολείων είναι προσβάσιμα από όλους