ΕλλάδαΚοσμος

Έκκληση Κεφαλογιάννη για έλεγχο σελίδων με ανιστόρητες και αλυτρωτικές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα

29 Oct 2024

 

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των ελέγχων στις σελίδες κοινωνικών δικτύων που φιλοξενούν αλυτρωτικές και ανιστόρητες πληροφορίες. Αφορμή στάθηκε η ύπαρξη σελίδων στο Facebook, όπως η «Macedonian Coalition», που προωθούν χάρτες της λεγόμενης «μεγάλης Μακεδονίας», περιλαμβάνοντας τμήματα της βόρειας Ελλάδας και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει το βόρειο τμήμα της.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει πως, παρά την άρνηση της Meta να αναγνωρίσει το Facebook ως μέσο ενημέρωσης, η διάδοση ανιστόρητων και αλυτρωτικών αναφορών ενέχει τον κίνδυνο εθνικών ή διπλωματικών εντάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εφαρμόζουν κανόνες που αποτρέπουν την προώθηση αλυτρωτικών αναφορών και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους και ποιες ενέργειες θα ληφθούν για την παρακολούθηση και περιορισμό τέτοιων περιστατικών.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής ακρίβειας και της κοινωνικής συνοχής, όπως τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πληθαίνουν, δυστυχώς, οι σελίδες στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διακινούν αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές, καθώς και ρητορική μίσους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σελίδα “Macedonian Coalition” στο Facebook, η οποία παρουσιάζει χάρτες της δήθεν “μεγάλης Μακεδονίας” στους οποίους περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της βορείου Ελλάδος, παρουσιάζοντας μάλιστα τη χώρα μας ως “κατακτητή” του βορείου τμήματός της.

Παρόλο που το Facebook δεν αναγνωρίζει επισήμως τον εαυτό του ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης και επομένως δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί δημοσιογραφικά πρότυπα, η διάδοση αλυτρωτισμού, αναθεωρητικών και ανιστόρητων αναφορών και ρητορικής μίσους ιστορικά έχει οδηγήσει σε εθνικές συγκρούσεις ή διπλωματικές εντάσεις μεταξύ κρατών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


  1. Πώς διασφαλίζει ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook τηρούν τους κανόνες που αποτρέπουν και περιορίζουν τη διάδοση αλυτρωτισμού, ανιστόρητων αναφορών και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους;



  2. Ποιες ενέργειες σκοπεύει να λάβει ώστε να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να μειώνει τη διάδοση τέτοιων φαινομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, με αποτελεσματικό τρόπο;»


Η ερώτηση αυτή τονίζει την ανάγκη για έλεγχο και περιορισμό των αλυτρωτικών μηνυμάτων που διακινούνται διαδικτυακά και ενδέχεται να αποτελέσουν εστία έντασης, επισημαίνοντας την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών να περιορίσουν τέτοιο περιεχόμενο.

Pressroom
Author: Pressroom

Προσηλωμένα στο στόχο της νίκης τα Trikala BC

Προσηλωμένα στο στόχο της νίκης τα Trikala BC

Σημαντικό παιχνίδι περιμένει τα Trikala BC στο κλειστό Ιωαννίνων απέναντι στον Βίκο …
Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φάνης Βολιώτης, ιδιοκτήτης του "Nostos Apartments"

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φάνης Βολιώτης, ιδιοκτήτης του “Nostos Apartments”

Σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Φάνης Βολιώτης, γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής, ιδιοκτήτης του τουριστικού συγκροτήματος …
Τρίκαλα: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας λόγω έργων της ΔΕΥΑΤ

Τρίκαλα: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας λόγω έργων της ΔΕΥΑΤ

Αφορά τις οδούς Καβράκου και Αριστοφάνους – Εναλλακτικές διαδρομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών …
Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Δερμάνης

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Δερμάνης

Η κηδεία του θα τελεστεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων …