ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος από Ρουμανία: Κίνδυνοι έλλειψης και αισχροκέρδειας

10 Aug 2024

Ενώ τα ελληνικά σφαγεία παραμένουν κλειστά λόγω πανώλης, οι εισαγωγές κρέατος από τη Ρουμανία συνεχίζονται, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά και φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Η αποκάλυψη του OPEN ότι συνεχίζεται η εισαγωγή αιγοπρόβειου κρέατος από τη Ρουμανία, παρά τους φόβους για τη διασπορά της πανώλης και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να περιορίσουν την ασθένεια, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Ενώ οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της νόσου και να εξαλείψουν τον κίνδυνο, οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές τους προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη βοήθεια των απαραίτητων PCR test.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις κρέατος στην αγορά ενόψει Δεκαπενταύγουστου, καθώς και για πιθανή αισχροκέρδεια, με τις τιμές του εισαγόμενου κρέατος να κυμαίνονται ήδη μεταξύ 9 και 13 ευρώ το κιλό, έναντι των περσινών 9-10 ευρώ. Έλληνες κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται έντονα, αναφέροντας ότι αντί να απαγορευτεί η εισαγωγή κρέατος από τη Ρουμανία, επιβλήθηκε καθολικό κλείσιμο των σφαγείων στην Ελλάδα, πλήττοντας την εγχώρια παραγωγή.

Εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σαταλιάς, υπογραμμίζει ότι κάποιοι παίζουν με την οικονομία και τη διατροφή της χώρας για ίδιον όφελος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στη φέτα.

Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας, η άρση της απαγόρευσης σφαγής σε περιοχές που δεν έχουν παρουσιάσει κρούσματα και η σύγκληση σύσκεψης εργασίας με τις εθνικές οργανώσεις των κτηνοτρόφων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Το Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται σε νέο βιβλίο

Το Σαντζάκι των Τρικάλων και πολύτιμα στοιχεία από την απογραφή του 1454, καταγράφονται σε νέο βιβλίο

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Σαντζάκι Τρικάλων το μακρινό 1454/55, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Νημά, …
Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζήρας

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζήρας

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου Αθανασίου Ευαγ. Ζήρα …
19ο Πανελλήνιο συνέδριο γενετικής βελτίωσης φυτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

19ο Πανελλήνιο συνέδριο γενετικής βελτίωσης φυτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Γενετική Βελτίωση Φυτών αρωγός στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας …
Ανάρτηση προέδρου με…ποιητική διάθεση

Ανάρτηση προέδρου με…ποιητική διάθεση

Η ικανοποίηση για την… αναμενόμενη και αναγκαία εκλογή του ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΑΟΤ δεν κρύφτηκε από τον Στέλιο Μπέκα, …