ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΙΜΤΣΑΣ
Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι επαΐοντες και πεφωτισμένοι, πρωτοστάτησαν, πρόβαλαν μερικά βήματα μπροστά και αφήνοντας πίσω τα «πολιτικά κουστούμια», μας ενημέρωσαν και μας προστάτευσαν με βάση την γνώση και τον καθαρό λόγο, από τον Κωροναικό κίνδυνο.
Και ευτυχώς που ο λόγος τους εισακούστηκε και έγινε πολιτική απόφαση, και θέλεις με την πειθώ, θέλεις με απειλές, περιορισμούς και πρόστιμα στους αυθαίρετους και απείθαρχους, καταφέραμε μέχρι στιγμής μα μετράμε ελάχιστες απώλειες, την στιγμή που άλλοι δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα φέρετρα ακόμα.
Και είναι και ένα μικρό θαύμα που τουλάχιστον στην χώρα μας , προτάθηκε η ζωή από την οικονομία, ενώ αντιστρόφως σε άλλες κοινωνίες, με άλλες εξουσίες, προτάθηκαν η παραγωγή και το κέρδος έναντι της επιβίωσης.
Το τραγικό σ’ αυτήν την ιστορία είναι πως οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν, και καθοδήγησαν τους κοινωνικούς και υγειονομικούς μηχανισμούς, στην αντιμετώπιση της Κωροναικης απειλής, υπέστησαν – και αυτοί!- το τρολάρισμα (1) των υποχθόνιων τρωκτικών.
Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων(2) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο άνθρωπος που μπήκε στην βάσανο της καθημερινής μας ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της αρρώστιας, τα τοπικά και διεθνή στατιστικά, τα κρούσματα, τους θανάτους και τις εφαρμοζόμενες εδώ αλλά και παγκοσμίως θεραπευτικές εφαρμογές. Και ακόμα να περιγράφει και να μας προτείνει τους τρόπους και τους μηχανισμούς της σωτηρίας μας, με τρόπο απλό , λαϊκό και όχι λαϊκίστικο και χωρίς ακατανόητες επιστημονικές υπερβολές, έτσι που ο καθένας να γνωρίζει τα μέτρα της αυτοπροστασίας.
Βέβαια η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν ήταν πάντα αλάθητη σε ότι έλεγε και ότι πρότεινε. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, μπροστά σε ένα τέτοιο καινοφανές επιδημιολογικό φαινόμενο. Υπήρξαν και αστοχίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος που πήρε την ευθύνη της καθημερινής ενημέρωσης, όπως και αρκετά μέλη της επιτροπής, κατηγορήθηκε από κάποιους για βεντετισμό, αμετροέπεια και οίηση.
Είναι βλέπεις μέσα στην μοίρα των σημαντικών και σπουδαίων να δέχονται το τρολάρισμα (λέξη απεχθής, αλλά κατάλληλη στη προκειμένη περίπτωση), εκείνων που επενδύουν σ’ αυτήν την συμπεριφορά για λόγους ιδιοτέλειας, φθόνου, αυτοπροβολής, κέρδους και φθοράς.
Και να δώσουμε και μία άλλη πολύ πιο σοβαρή διάσταση στο φαινόμενο, το τρολάρισμα έγινε παγκόσμιο πολιτικό εργαλείο με στόχο πάντα την απαξίωση και εξουδετέρωση αντιπάλων .
Λοιπόν, οιηματίας για κάποιους ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Το ίδιο ίσως και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Και μάλιστα για καμπόσους, ‘’τσιράκια της εξουσίας’’
Το ίδιο και ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος παγκοσμίως Αμερικανός επιδημιολόγος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα της αρμοδιότητας του. Απαξιωμένος και αποδιοπομπαίος μέσω τρολαρίσματος από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τράμπ, τον επονομαζόμενο και ηλίθιο από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, γιατί οι αλήθειες του Φάουτσι τον ενοχλούν.
είναι αστείο να πιστέψει κανείς πως όλοι αυτοί οι σπουδαίοι περίμεναν την πανδημία για να προβληθούν. Και όσοι δεν άκουσαν τις αλήθειες τους, τα πήραν τα μαντάτα. Όπως ο Τραμπ των ΗΠΑ, Ο Ερντογάν της Τουρκίας, Ο Τζόνσον της Αγγλίας και Μπολσονάρο της Βραζιλίας.
- Τρολ (troll): Όντα της Νορβηγικής μυθολογίας, τρομακτικά και πολλές φορές ανθρωποφάγα . Η ιντερνετική (διαδικτυακή) χρήση των όρων , τρολ, τρολάρισμα, σημαίνει την χρήση αναληθών, προκλητικών πληροφοριών με σκοπό την εξουδετέρωση, χειραγώγηση, απαξίωση ατόμων η ομάδες ανθρώπων.
- Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συστάθηκε με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και αποτελείται από 25 μέλη, όλοι τους υγειονομικοί και με εξαιρετικά βιογραφικά, γνωστού κύρους και επαγγελματικής αποτελεσματικότητας. Πρόεδρος της είναι ο Καθηγητής ιατρικής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.