Άρθρα – Απόψεις

Ε.Α.Κ.Π.: Ανάγκη άμεσων μέτρων για την προστασία των πυροσβεστών

13 Oct 2024

«Είναι μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο Π.Σ. 
για να βρισκόμαστε ακόμη σε άμυνα και όχι στην επίθεση»

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του 45 χρόνου Υπαρχιπυροσβέστη Γεώργιου Κουτσοκώστα και ευχόμαστε την ταχεία ανάρρωση των δύο τραυματισμένων συναδέλφων μας!  

Πρόσφατα είχαμε καταγγείλει ότι από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ανατροπές πυροσβεστικών οχημάτων και οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Η συχνότητα αυτών των ατυχημάτων δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα από το τεράστιο φορτίο σωματικής και ψυχικής κόπωσης που έχει συσσωρευτεί στους πυροσβέστες λόγω της άνευ ορίων εργασιακής καταπόνησής τους. 

Από νωρίς προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι του Πυροσβεστικού Σώματος ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σοβαρά περιστατικά ασφάλειας και σε τραυματισμούς. 

Σήμερα, οι πυροσβέστες θρηνούν έναν νεκρό συνάδελφό τους και αγωνιούν για την υγεία δύο ακόμα τραυματιών, λόγω ακόμη μιας ανατροπής πυροσβεστικού οχήματος. 

Κανείς δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί ότι πρόκειται για «τυχαίο» ή «μεμονωμένο» περιστατικό, ή ότι ήταν απλώς η κακιά στιγμή. 

Τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πάνω από 20 ετών με συνέπεια να παρουσιάζουν συχνά-πυκνά μηχανολογικά προβλήματα και βλάβες και να διασχίζουν τους οδικούς άξονες με φθαρμένα ελαστικά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αρνείται πεισματικά η πολιτεία παρ’ ότι το έχουμε ζητήσει διαχρονικά, αλλεπάλληλες φορές από όλες τις κυβερνήσεις, να περνούν από ΚΤΕΟ τα υπηρεσιακά οχήματα του Π.Σ.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ε.Α.Κ.Π. έχει αναδείξει τους κινδύνους και τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν στην υγεία των πυροσβεστών κατά την εργασία τους.

Απαιτούμε χωρίς άλλη χρονοτριβή:

Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας και να σταματήσουν οι θεατρινισμοί με συμπρωταγωνιστές τα προεδρεία των ομοσπονδιών των Σ.Α. σχετικά με τις «διαπραγματεύσεις» για το επικίνδυνο του επαγγέλματος, που θυμίζουν τις παλινωδίες και τις πρακτικές χειραγώγησης των εργαζομένων στα Σ.Α. την δεκαετία του 2000! 

Είκοσι τρία χρόνια είναι πολλά, μα πάρα πολλά, για να παίζεται το ίδιο ακριβώς θέατρο συνεχώς και αδιάληπτα, με την σκυτάλη να έχει περάσει στους νεότερους συνδικαλιστικούς κλώνους του κυβερνητικού συνδικαλισμού! 

  Εδώ και τώρα οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ευθύνη όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμων, πενταετών, εποχικών, Ε.ΜΟ.Δ.Ε.)  με αίτημα την ένταξή μας στα Β.Α.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά μας δικαιώματα, την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας και την εφαρμογή ανθρώπινων συνθηκών εργασίας!  

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

Pressroom
Author: Pressroom

H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αν αλλάξουν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι …
Με ζημιά άνω των 3 εκατ. ευρώ κλείνει το 2023 για τον Δήμο Λαρισαίων

Με ζημιά άνω των 3 εκατ. ευρώ κλείνει το 2023 για τον Δήμο Λαρισαίων

Πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου με αρνητικό ισοζύγιο – Έντονη ανησυχία για την κάλυψη της «τρύπας» στα οικονομικά …
Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Λάρισα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών 

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Λάρισα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών 

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -18,8- γραμμάρια κοκαΐνης, -7.100- ευρώ, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσικλέτα …
Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Νοεμβρίου λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Νοεμβρίου λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου

Οι πληρωμές των συντάξεων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 – Αναλυτικά οι ημερομηνίες …