Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο συμβούλιο της Πέμπτης 4 Απρίλη η Λαϊκή Συσπείρωση Τρικάλων έθεσε τα παρακάτω θέματα –ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης:
Για την κοινή υπουργική απόφαση που καθιστά την πυροπροστασία «ατομική ευθύνη».
Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δήμους τίθεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας (19.5.2023) που αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «…στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…».
Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι “αφού το δάσος θα καεί αργά ή γρήγορα με την πολιτική προστασίας που εφαρμόζω, κάνε ότι νομίζεις για να προστατέψεις το σπίτι σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, εγώ θα παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα”.
Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται “…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…”. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.
Τώρα να μπει ο δήμος μπροστά και να διεκδικήσει δυναμικά και με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα ουσιαστικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιά για το περιαστικό δάσος, για τα αλσύλλια στην περιοχή ευθύνης του δήμου, για το σύνολο του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις.
Ο δήμος να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της. Να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών ώστε να γίνει δυνατή η συγκρότηση του μητρώου κατοικιών, η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης. Το κόστος για τη σύνταξη “Εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα” να καλυφθεί από το κράτος».
Για την κατάσταση στην δημοτική βιβλιοθήκη
1.Υπάρχει τεράστιος αριθμός βιβλίων που δε μπορούν να εκτεθούν κατάλληλα, κάποια είναι στοιβαγμένα σε «αφιλόξενους» κλειστούς χώρους, σε παλιές προθήκες ,κλειδωμένα ,χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία προσβασιμότητας και χρήσης από τους αναγνώστες. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες σπάνια βιβλία με χαρακτηριστικό παράδειγμα βιβλίο που εκδόθηκε το 1750 για τα οποία απαιτείται συντήρηση και ψηφιοποίηση προκειμένου να δοθούν στη χρήση του κοινού.
2. Υπάρχει πολύ σπουδαίο αρχείο τοπικών εφημερίδων, από το 1950 περίπου και μετά, και ορισμένα «μετακατοχικά» φύλλα, τα οποία χρήζουν άμεσης συντήρησης κατ’ αρχήν και κατά δεύτερον ψηφιοποίησης για να διασωθούν και να χρησιμοποιηθούν ευρέως από το κοινό. Άλλωστε ο τοπικός τύπος είναι κομμάτι της τοπικής πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, λαογραφικής κλπ ιστορίας του τόπου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ερευνητών, συγγραφέων, φοιτητών γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Δυστυχώς ο χώρος που στεγάζει το αρχείο είναι μη επαρκής για τις ανάγκες των επισκεπτών.
3. Στον δεύτερο όροφο , όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος όγκος των βιβλίων με τις περισσότερες θεματικές ενότητες, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ανθρώπους τρίτης ηλικίας κλπ. Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι μέσα από ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα καθιστά το Πνευματικό Κέντρο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ» ένα αμιγώς κέντρο πολιτισμού.
4. Σήμερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων εργάζονται (6) έξι υπάλληλοι σε δύο βάρδιες και με διευρυμένα ωράρια. Είναι αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της δομής.
5. Η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που σήμερα κυμαίνεται στις 7 -8 χιλιάδες ευρώ πρέπει τουλάχιστον να διπλασιασθεί για να καλυφθούν οι αναγνωστικές ανάγκες του κόσμου ο οποίος δικαιούται να απολαμβάνει δωρεάν αυτό το βασικό κοινωνικό αγαθό.
Για την παιδική χαρά στην πλατεία των Μεγάλων Καλυβίων
Απαράδεκτη εικόνα παρουσιάζει η παιδική χαρά στην πλατεία του χωριού, αφού, στο χώρο υπάρχουν πεσμένα κομμάτια της μεταλλικής περίφραξης –άκρως επικίνδυνα – σπασμένες κούνιες, σκουπίδια, και κυρίως τραγική είναι η κατάσταση του εδάφους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά έχει πιστοποίηση για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία της! Είναι θλιβερό να μην λύνονται, άμεσα, τέτοια προβλήματα από τη δημοτική αρχή και μάλιστα σε μια περιοχή που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες, με τα παιδιά να είναι τα μεγαλύτερα θύματα.