Σε νέα δήλωσή του για τις διαδηλώσεις για Τέμπη, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μαζικότητά τους, αποδίδοντας πολιτικά κίνητρα στους διοργανωτές. Παράλληλα, άφησε ανοιχτά ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες και την καθυστέρηση στην τηλεδιοίκηση.
Μπορεί μόλις την περασμένη εβδομάδα να απέδιδε τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή τη φορά όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε – έστω και εμμέσως – πως ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Μια παραδοχή που δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις ξεπερνούν τα στενά όρια της αντιπολίτευσης και αποκτούν ευρύτερη κοινωνική διάσταση.
«Σ’ αυτό το συλλαλητήριο της Παρασκευής κάποιος ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας που θα πάει, μάλλον δεν έχει καταλάβει. Μην κοροϊδευόμαστε επιτέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συμμετοχή παραδοσιακών ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης. Το αν αυτή η τακτική θα λειτουργήσει, είναι αμφίβολο, καθώς η οργή για την αναζήτηση ευθυνών παραμένει διάχυτη.
Παρά την αρχική του προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη μαζικότητα των διαδηλώσεων και κυρίως για το γεγονός ότι στοχοποιούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν και απέρριψε κάθε υπόνοια συγκάλυψης, παρέλειψε να σχολιάσει τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, για τις οποίες η κυβέρνηση φέρει -τουλάχιστον θεσμικά- ευθύνη.
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πως οι συγκεντρώσεις δεν είναι για τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, αλλά ένα «πολιτικό συλλαλητήριο». Μια δήλωση που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς πολλοί από όσους συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις διαδηλώνουν ακριβώς για να τιμήσουν τα θύματα και να απαιτήσουν λογοδοσία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συζήτηση γύρω από τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, επιμένοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρει την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, η προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε απορίες και ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση χειρίστηκε επαρκώς το έργο, δεδομένων των γνωστών καθυστερήσεων και των μοιραίων συνεπειών.
Ενδεικτική της προσπάθειας απαξίωσης των επικρίσεων ήταν και η φράση του, «Από αυτά που ακούω είναι ανοησίες», αναφερόμενος στις κατηγορίες για κυβερνητικές ευθύνες. Μια τοποθέτηση που, παρά τις προθέσεις του, δεν έμεινε ασχολίαστη από οικογένειες θυμάτων και πολίτες που θεωρούν πως τέτοιες εκφράσεις αγγίζουν τα όρια της προσβολής.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και ερωτήθηκε αν η κυβέρνηση φοβάται τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Η σιωπή αυτή, σε συνδυασμό με τις παραπάνω δηλώσεις, αφήνει περιθώρια ερμηνειών για το πόσο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δυναμική που έχει αποκτήσει το αίτημα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη.