Από τη Σιάτιστα και την Τήνο μέχρι την Πάτμο και τα Κουφονήσια, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με μοναδικές παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ο Δεκαπενταύγουστος, η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές στην Ελλάδα, γνωστή και ως το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Σε κάθε γωνιά της χώρας, τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτή τη μέρα εκφράζουν την βαθιά ευλάβεια των Ελλήνων προς την Παναγία.
Στη Σιάτιστα της Κοζάνης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ανεβαίνουν στα στολισμένα άλογά τους και κατευθύνονται στο μοναστήρι του Μικροκάστρου, ενώ στη συνέχεια το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί.
Στην Πάτμο, οι μοναχοί περιφέρουν τον επιτάφιο της Παναγίας στα σοκάκια του νησιού, σε μια τελετή με βυζαντινές ρίζες.
Στα Κουφονήσια, η γιορτή της Παναγίας τιμάται εν πλω. Κάτοικοι και επισκέπτες επιβιβάζονται σε καΐκια και κατευθύνονται στο εκκλησάκι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι, όπου στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με μουσική και θαλασσινούς μεζέδες.
Η Τήνος παραμένει το κορυφαίο σημείο προσκυνήματος, με χιλιάδες πιστούς να φτάνουν γονυπετείς στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία.
Από τα Λειψά μέχρι την Αστυπάλαια και τη Νίσυρο, κάθε τόπος έχει τις δικές του μοναδικές παραδόσεις που κάνουν τον Δεκαπενταύγουστο μια ημέρα γεμάτη κατάνυξη και πολιτιστικό πλούτο.