Η τελευταία φορά που βρέθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ στον οικισμό με τους οικίσκους, όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι στο Δαμάσι, ήταν η περασμένη Δευτέρα…
Μια ημέρα βροχερή, με το νερό να κάνει «μπάρες» στο χώμα, ενώ λίγα γιορτινά φωτάκια υπήρχαν για να θυμίζουν πως έρχονται Χριστούγεννα.
Για όλους τους ανθρώπους αυτό το χρονικό διάστημα συνδυάζεται με αισθήματα γιορτής, ελπίδας και οικογενειακής γαλήνης. Για τους σεισμόπληκτους της Π.Ε. Λάρισας είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα που περνούν στους οικίσκους, καθώς τα σπίτια τους έχουν κριθεί επικίνδυνα ή ακατάλληλα.
Η κατάσταση στον οικισμό σεισμοπλήκτων Δαμασίου: «64 οικίσκοι. Διαμένουν 50 οικογένειες από 1 μέλος έως 6 μέλη – 12 οικίσκοι είναι ακατοίκητοι, καθώς τους έχουν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι εις γνώσιν τους προτιμούν να μένουν στο ετοιμόρροπο σπίτι τους παρά στο κοντέινερ – Οικίσκοι στεγάζουν το ιατρείο και τα πλυντήρια – Συνολικά, σε οικίσκους διαμένουν 132 άτομα»
Η αιτία που βρέθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτή τη φορά στο Δαμάσι ήταν η επίσκεψη του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νίκου Παππά, η τέταρτη του ίδιου στελέχους, ώστε να καταγραφεί το προφανές… Η κατάσταση για τους σεισμόπληκτους που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, χάνοντας το σπίτι τους, μετά την 3η Μαρτίου 2021 παραμένει ουσιαστικά η ίδια.
Μέσα στους 21 μήνες, σύμφωνα με το larissanet.gr άκουσαν πολλές υποσχέσεις ότι η Πολιτεία δεν θα τους ξεχάσει, πως δεν θα ξανασυμβεί ότι έγινε σε άλλες περιπτώσεις σεισμόπληκτων που έμειναν για αμέτρητα χρόνια σε… προσωρινές κατοικίες, ότι αυτή τη φορά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα «τρέξουν» γρήγορα… Δυστυχώς και στην περίπτωση της Π.Ε. Λάρισας η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν είναι φάρσα, αλλά δράμα!
Όμως ποιά είναι η κατάσταση στον οικισμό σεισμοπλήκτων Δαμασίου, πλησιάζοντας τα δύο χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό… Τους αριθμούς ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Δαμασίου Θεόδωρος Γρέπος: «64 οικίσκοι. Διαμένουν 50 οικογένειες από 1 μέλος έως 6 μέλη. 12 οικίσκοι είναι ακατοίκητοι, καθώς τους έχουν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι εις γνώσιν τους προτιμούν να μένουν στο ετοιμόρροπο σπίτι τους παρά στο κοντέινερ. Οικίσκοι στεγάζουν το ιατρείο και τα πλυντήρια. Συνολικά, σε οικίσκους διαμένουν 132 άτομα».
«Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος»
Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των σεισμοπλήκτων απέδωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου Γιώργος Τσανάκας επισημαίνοντας τα εξής: «Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Μπορώ να πω πως πάμε προς το χειρότερο… Γιατί καθυστερούμε; Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα βρίσκεται ο κόσμος εδώ; Πλέον είναι θέμα επιβίωσης, καθημερινότητας και δυσκολίας. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή, είναι εξαγριωμένος. Περιμένει μόνο υλοποιήσεις και όχι υποσχέσεις».
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, με τις συνθήκες να είναι δύσκολες, έρχονται και πάλι γιορτές. Οι κάτοικοι του οικισμού σεισμοπλήκτων Δαμασίου – στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας – ετοιμάζονται να περάσουν και αυτές τις ημέρες μακριά – και συνάμα τόσο κοντά – από τα σπίτια όπου έζησαν επί πολλές δεκαετίες και κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα που θέτουν σε όλους τους τόνους «για πόσο ακόμα;»
Η larissanet περπάτησε και απαθανάτισε εικόνες τόσο μέσα στον οικισμό των σεισμοπλήκτων, όσο και από το χωριό του Δαμασίου… Τα σημάδια που άφησε το χτύπημα του Εγκέλαδου παραμένουν εμφανή, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον στο Δαμάσι – σε αντίθεση με τα χωριά της Ελασσόνας – έχουν κατεδαφιστεί τα «κόκκινα» σπίτια.
Γ. Τσανάκας: «Πλέον είναι θέμα επιβίωσης, καθημερινότητας και δυσκολίας. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή, είναι εξαγριωμένος. Περιμένει μόνο υλοποιήσεις και όχι υποσχέσεις»
Βέβαια, η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι μεγάλη καθώς η γραφειοκρατία καιροφυλακτεί, ενώ ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύεται αφορά στο γεγονός πως δεν έχουν αναπροσαρμοστεί οι τιμές με τις οποίες θα επιδοτηθούν οι επισκευές – ανακατασκευές των σπιτιών. Μετά το ράλι ανατιμήσεων είναι προφανές πως θα πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση των ποσών, ώστε κάποτε να επιστρέψει η κανονικότητα που ανακόπηκε βίαια την 3η Μαρτίου 2021…
Δείτε φωτογραφίες από τον οικισμό στο Δαμάσι:
Δείτε φωτογραφίες από το χωριό και τις φθορές στα σεισμόπληκτα σπίτια: