Τίτλοι τέλους με απόφαση της πλειοψηφίας στις εργασίες της Εξεταστικής με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «συγκάλυψη» και συγγενείς των θυμάτων να μιλούν για «τεράστια προσβολή» των ανθρώπων τους.
Δίχως ένα βασικό στοιχείο: Το πόρισμα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κλείνουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας «συγκάλυψη» ενώ η οργή των συγγενών των θυμάτων ξεχειλίζει.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, αντιδρώντας στο αίτημα η Εξεταστική να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων αλλά και να κληθούν μάρτυρες με ουσιαστική γνώση των θεμάτων, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Επιτροπή.
Η Εξεταστική Επιτροπή «έκανε το χρέος της», είπε ο Ι. Φωτήλας
Η πλειοψηφία (Ν.Δ.) κλείνοντας τα αυτιά της στα αιτήματα αποφάσισε στις 11 Μαρτίου να συζητηθεί το πόρισμα για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» με τον Ιάσων Φωτήλας να σημειώνει πως «η Επιτροπή εξέτασε μάρτυρες από όλες τις κατηγορίες και έδωσε τη μεγαλύτερη άνεση χρόνου, από κάθε εξεταστική επιτροπή την τελευταία πενταετία».
Απαντώντας μάλιστα σε αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων είπε ότι δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργάνων, όταν έχουν έρθει συνδικαλιστές από τα δευτεροβάθμια όργανα, μάρτυρες που είναι «δεξιά χέρια» διευθυνόντων συμβούλων τους οποίους αποφασίσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη για ψευδορκία, και μάρτυρες που περιφέρονται σε κανάλια.
Τόνισε μάλιστα ότι η Εξεταστική Επιτροπή έκανε το χρέος της, άκουσε και συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα σοβαρό και αξιόπιστο πόρισμα και, σε κάθε περίπτωση, «μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση αυτή είναι ανοιχτή τόσο στην ποινική δικαιοσύνη όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη [..]».
Δεν συμμετείχα σε καμιά σύσκεψη πλην αυτών στο Νοσοκομείο Λάρισας, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».
Γιατί αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Για ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ρίξει «αυλαία» στην εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης.
Αποχωρούμε, διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος είχε θέσει την περασμένη Παρασκευή ερώτημα στον εισαγγελέα Λάρισας, για το πότε θα έρθει η δικογραφία στην εξεταστική επιτροπή.
«Δεν συναινούμε στη συγκάλυψη ενός τέτοιου μεγέθους εθνικού εγκλήματος», λέει το κόμμα της Κουμουνδούρου
Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, επέκρινε τον κ. Κόκκαλη για αντιθεσμικές κινήσεις, καθώς, τα όποια σχετικά ερωτήματα και απαντήσεις πρέπει να δίδονται μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Η τυχόν συνέχιση της παραμονής μας και συμμετοχής μας στις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, θα νομιμοποιούσε την εκ των προτέρων ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας, να απαλλάξει με πόρισμά τους ιθύνοντες για το έγκλημα των Τεμπών, που έχασαν τη ζωή τους 57 νέοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180 Έλληνες πολίτες.
Δεν συναινούμε στη συγκάλυψη ενός τέτοιου μεγέθους εθνικού εγκλήματος.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους συγγενείς και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την αποκάλυψη της αλήθειας, την απόδοση δικαιοσύνης και ευθυνών στους ενόχους» έκανε γνωστό λίγο αργότερο το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Μπαράζ αποχωρήσεων
Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν ακολούθως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να μην διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες. «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση» ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Δεν έχει νόημα η παραμονή μας στην επιτροπή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού προηγουμένως είχε καλέσει την πλειοψηφία να αναθεωρήσει την απόφασή για ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς να καλέσει επιπλέον μάρτυρες.
Σε καταγγελία της «τακτικής συγκάλυψης» του εγκλήματος, με ευθύνη της πλειοψηφίας προχώρησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, δηλώνοντας και τη δική του αποχώρηση.
Αποχωρήσεις με πολλές ενστάσεις
Για απροκάλυπτη συγκάλυψη μίλησε, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτό πρόσθεσε, αποχωρώντας από την αίθουσα.
Επιμένουμε στον στόχο μας να αναδείξουμε τις πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Ν. Βρεττός, παραμένοντας στην αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής, όπως και η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου, η οποία είπε ότι «δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή» στην κυβερνητική πλειοψηφία και ότι «θα μείνουμε για να παλέψουμε».
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είπε ότι αν και θα έπρεπε να αποχωρήσει, θα το πάει «μέχρι τέλους» για να θέσει ερωτήματα στον κ. Πλεύρη, τα οποία δεν μπόρεσε να θέσει στον κ. Αγοραστό.
«Όχι» στη διαβίβαση της κατάθεσης του Κ. Αχ. Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία
Σημειώνεται ότι απορρίφθηκε αίτημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας.
Δεν περίμεναν τη δικογραφία της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας
Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας με τις πληροφορίες (NEWS 24/7) να θέλουν η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας να βρίσκεται σε εξέλιξη με την επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.
Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων
Ο Βαγγέλης Βλάχος, που έχασε τον αδερφό του Βάιο, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αντιδρώντας στο άρον-άρον κλείσιμο της Εξεταστικής.
«Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η πλειοψηφία, το προεδρείο και συγκεκριμένα ο Μαρκόπουλος» σχολίασε μεταξύ άλλων με ανάρτησή του ενώ κατήγγειλε «συγκάλυψη» αναφορικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για «τεράστια προσβολή» των ανθρώπων τους, οκτώ ημέρες «πριν τους κλάψουν» στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των Τεμπών και επέριψε ευθύνες στην «ενισχυμένη πλειοψηφίας του 41%».
Στην ανάρτησή του σημειώνει πως «ανεχτήκαμε προσβολές, ψέματα, μεθοδεύσεις, και σηκωμένα δάχτυλα» και προειδοποίησε πως «αν μέχρι τώρα σας ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν βουβοί, ετοιμαστείτε για την εκκωφαντική παρουσία μας από εδώ και τώρα».
Η προφητική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού
Πλήρη επιβεβαίωση των όσων είχε πει στην Εξεταστική η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Η μητέρα της θανούσης 20χρονης φοιτήτριας εξέφρασε την αμφιβολία της για το εάν η εξεταστική επιτροπή θα μπορέσει να συμβάλλει στο να αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος μια υπόθεση, όπου όπως σημείωσε, «οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος, και καταλήγουν σε διευθυντές και προέδρους σημαντικών θέσεων με άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο».
Όπως είπε παρότι έχει ζητηθεί η ασυλία υπουργών «αυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή» και αναρωτήθηκε «μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις;».
Το δεύτερο ερώτημα που στόχευσε στην «καρδιά» της εξεταστικής είχε να κάνει με το εάν δεν ενδιαφέρει την εξεταστική επιτροπή η «ογκωδέστατη και πλήρης» έρευνα των Ευρωπαίων, που, όπως είπε, κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες και υπόνοιες για πολιτικές ευθύνες.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση είχε μιλήσει ανοιχτά για «έγκλημα, που αφορά, όχι 57 ανθρώπους, αλλά όλη την κοινωνία» και έκρινε πως «η απόδοση της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος».
Στο σημείο που συγκλόνισε τους πάντες ήταν όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Σαρακιώτη.
Η κ. Καρυστιανού θυμήθηκε τις πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το δυστύχημα. «Βγήκε νομίζω προσπαθώντας να κλάψει, να δείξει συγκινημένος […] Θυμάμαι που ζήτησε και συγγνώμη.
Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί. Και μιλάω τόσο αυστηρά γιατί γνώριζε» ανέφερε αφοπλιστικά.
Σημείωσε πως την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία προχωρά σε κατηγορίες, εδώ, «οι υπουργοί δεν φέρνουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη».
«Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» αναρωτήθηκε.
Σύμφωνα με την κυρία Καρυστιανού, στο έγκλημα των Τεμπών υπήρχε από την αρχή προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών όσο πιο χαμηλά γίνεται. «Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας ότι από συζητήσεις της με μηχανοδηγούς τής έλεγαν ότι «ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα. Απλά δεν ‘ξέραν την ημερομηνία».
in.gr