Για τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση σε περιοχές του Νομού Τρικάλων.
Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, μαζί με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλη Λιόντο, στις περιοχές του Νομού Τρικάλων που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση της 13ης Ιουνίου.
Οι γεωργικές εκτάσεις που δέχτηκαν καταστροφές αποτελούνται κυρίως από καλλιέργειες πεπονιού, καρπουζιού, ροδάκινου, βερίκοκου, καλαμποκιού, βαμβακιού και κηπευτικών.
Ο Βουλευτής μαζί με τον αρμόδιο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκαν τις περιοχές Λόγκου, Αγίας Κυριακής και Μεγάρχης όπου διαπίστωσαν τις καταστροφές και συνομίλησαν με τους καλλιεργητές.
«Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες καταγραφής ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Βουλευτής, την ώρα που οι ζημιές ξεπερνούν τα 14.000 στρέμματα και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή στην παραγωγή είναι ολοκληρωτική.
Την ίδια ώρα για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από χαλαζόπτωση σε περιοχές των Τρικάλων, για 3η φορά τον τελευταίο σχεδόν μήνα, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.
«Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση έχουν πληγεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεγάρχης, Βασιλικής, Μικρού Κεφαλόβρυσου, Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Μεγ. Καλυβίων, Γλίνους και Φανερωμένης.
Η κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική, αφού για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, χωρίς να υπάρχει καμία προστασία και κάθε χρόνο να καταγράφονται πολλές και μεγάλες ζημιές στις σοδειές τους» αναφέρεται στην ερώτηση και προστίθεται «Επιπλέον έρχονται αντιμέτωποι με τον χαρατσοφόρο κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν τους παρέχει πλήρη κάλυψη στο 100% της ζημιά και δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και δεν διασφαλίζει την άμεση καταγραφή, την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη λεηλασία του ήδη δοκιμαζόμενου μειωμένου εισοδήματος των παραγωγών από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολογία – υπέρογκα ασφάλιστρα – αυξημένο κόστος παραγωγής – χαμηλές τιμές των προϊόντων – μειωμένες επιδοτήσεις – ΕΝΦΙΑ – διάφορα χαράτσια κλπ)».
Στην ερώτηση τονίζεται πως «Επιβάλλεται, άμεση, γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει και να αποζημιώνει όλες τις ζημιές και νόσους, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο και για όλες τις αιτίες των ζημιών, να αναπληρωθεί το εισόδημα των τελευταίων παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να ΄΄παγώσουν΄΄ οι οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο, ΕΦΚΑ, δήμους κλπ.
Να μην υπάρξει καμία κατάσχεση από οφειλές στους πληγέντες και να υπάρξει άμεση μέριμνα αντιχαλαζικής προστασίας στο Ν. Τρικάλων που είναι πολυπαθής ώστε να μην χάνεται ο κόπος των παραγωγών κάθε χρόνο» και ερωτάται ο κ. Υπουργός «σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ικανοποιηθούν οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί».