Μεγάλη δύναμη πυρός και πολεμικός συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επί δίμηνο τουλάχιστον, το αποτέλεσμα του οποίου ουδείς γνωρίζει. Πρωτοβουλίες των Αμερικανών για να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο των ενεργειακών δρόμων.
Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο, με επίκεντρο την Τουρκία λόγω των προκλητικών, εχθρικών διπλωματικών χειρισμών, εναντίον της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Κύπρου, ΗΠΑ, Αιγύπτου. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών που συμβαίνουν; Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο έλεγχος των ενεργειακών δρόμων της Μεσογείου. Ειδικότερα, στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ανακαλυφθεί από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Και αυτό, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ε.Ε., (το θέλουν έντονα οι ευρωατλαντιστές) να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης, υπάρχει το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, με τα οποία συνορεύει η Κύπρος.
Σε αυτό αν προστεθεί και το τεράστιο κοίτασμα του Κατάρ (όλα προσανατολίζονται στην αγορά της Ε.Ε.), τότε είναι αντιληπτός ο λόγος της έντονης και παγκόσμιας ανησυχίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία υποστηρίζει (για να έχει λόγω ανάμειξης στο ζήτημα), ότι οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο δυνητικό ενεργειακό πλούτο. Παρά το γεγονός, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη». Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα με πολεμικά πλοία σταμάτησε τη γεώτρηση που είχε ξεκινήσει η ιταλική εταιρεία EΝΙ, στο 3ο οικόπεδο ανοιχτά της Αμμοχώστου. Ανήγγειλε σχετική Navtex απαγορεύοντας τη ναυτιλιακή κυκλοφορία μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Η ιταλική εταιρεία, αναχώρησε και εγκατέλειψε ουσιαστικά τις έρευνες μεταβαίνοντας στο Μαρόκο. Στην αναζήτηση φυσικού αερίου στη ανατολική Μεσόγειο ωστόσο (στο 10ο κυπριακό οικόπεδο), μεταβαίνουν σκάφη της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobile. Ήδη ξεκίνησαν εργασίες γεώτρησης υπό την προστασία του αμερικανικού ναυτικού, τα πλοία του οποίου βρίσκονται στην περιοχή. Πρέπει να διευκρινιστεί πάντως, ότι, για το εν λόγω οικόπεδο, η Άγκυρα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, ούτε προέβη σε κάποια αντίδραση. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι, ο Ρεξ Τίλερσον ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil πριν γίνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, δίνει μια άλλη διάσταση στην υπόθεση. Όμως, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται μόνον για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την κορυφή του Αιγαίου, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όπου κατασκευάζονται πλωτές δεξαμενές και ένα διαμετακομιστικό κέντρο υγροποιημένου αερίου (LNG).
Στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσσωρεύεται αμερικανικό, ισραηλινό, κυπριακό, αιγυπτιακό αλλά και από το Κατάρ υγροποιημένο αέριο, μέσω ειδικών δεξαμενόπλοιων. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τον αγωγό φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τον οποίο η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς, ως “αντίβαρο” για το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπό αυτή την έννοια, το Αιγαίο και κατ´ επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος, βρίσκεται στο πλαίσιο των άμεσων αμερικανικών συμφερόντων και συνέπεια αυτού, οι ΗΠΑ οφείλουν να τα προστατεύσουν. Στην ίδια κατεύθυνση ωστόσο, κινείται και η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να παίξει βασικό ρόλο. Μοναδική παραφωνία, η Ελλάδα, η οποία αν και όλα συμβαίνουν στον ζωτικό της χώρο, θεωρείται ωσεί παρούσα! Πριν λίγο καιρό, σε συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η περιοχή πρέπει να έχει προστασία λόγω του ενεργειακού κόμβου, στον οποίο θα μετατραπεί! Για τον λόγο αυτό, οι Αμερικανοί ζήτησαν μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην Ελλάδα και την προσδιόρισαν στην Αλεξανδρούπολη. Και πράγματι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, φθάνει στην Αλεξανδρούπολη, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή και ειδικότερα στις διεργασίες για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι Αμερικανοί θέλουν τον έλεγχο της εξόδου του Ευξείνου Πόντου και την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής.
Αντίποινα – υβριδικός πόλεμος
Η επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί τελευταία ο Ερντογάν και εναντίον της Ελλάδας αλλά και οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους Αμερικανούς, τους ευρωατλαντιστές, με εξαίρεση του Γερμανούς, οι οποίοι έχουν αναβαπτίσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Έτσι, ο διεθνής παράγοντας επιβάλλει κατ’ αρχήν έμμεσα «μέτρα» στην Τουρκία στο πλαίσιο της “συμμόρφωσής” της, προκειμένου να περιορίσει την δυναμική της. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας της από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, που επιστρατεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Λόγω των “γεωπολιτικών και εξωτερικών κινδύνων”, όπως είναι η επίσημη αιτιολόγηση, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2. Στην κατηγορία «σκουπίδια» δηλαδή.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, η αιτία της υποβάθμισης είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, προειδοποίησαν επίσης, ότι σε περίπτωση που μετά τις προσεχείς εκλογές, ο Ερντογάν ενισχυθεί, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί απρόβλεπτη και περαιτέρω αναποτελεσματική η χάραξη πολιτικής της Τουρκίας! Τι ζητάει ουσιαστικά ο διεθνής παράγοντας μέσω του οίκου αξιολόγησης; Την εκπαραθύρωση του Ερντογάν από την τουρκική εξουσία. Διαφορετικά, θα υπάρχει συνεχής αστάθεια αλλά και επιδείνωση στην Τουρκία! Αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο Τούρκος πρόεδρος και έχοντας εξασφαλίσει μια ισχυρή αλλά εύθραυστη συμμαχία στις πλάτες της, από βόρεια και ανατολικά (Ιράν, Κίνα, Ρωσία), μπαίνει μαξιμαλιστικά στη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου ων ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Tι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Ερντογάν λόγω της πίεσης που υφίσταται πλέον εσωτερικά και εξωτερικά, προχωράει στην εξωτερίκευση της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο, άνοιξε το μέτωπο στο Αφρίν, κρατάει μισάνοιχτη την υπόθεση με τους Αρμένιους και ανοίγει διάπλατα το μέτωπο στο Αιγαίο με την Ελλάδα, το οποίο θεωρείται και το πιο επικίνδυνο, λόγω της συνολικής δύναμης πυρός που έχει συγκεντρωθεί. Έτσι ξεκίνησε σε πρώτη φάση τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις που έχουν αντίκτυπο στον ψυχολογικό τομέα. Έτσι εξηγούνται οι προσβολές, η χλεύη και οι προκλήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σε προσωπικό επίπεδο, κατά του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης από Τούρκους αξιωματούχους. Συνέπεια αυτού του σοκ, η εμπέδωση στην ελληνική γνώμη του αισθήματος της ήττας! Αναμφίβολα πρόκειται για σχεδιασμένες ενέργειες. Και να σκεφτεί κανείς, ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στον ΟΗΕ υπέρ της Τουρκίας και εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα! Ήταν κινήσεις ενδεικτικές καλής φιλίας και γειτονίας, οι οποίες ταυτόχρονα έβγαλαν την Άγκυρα από την διεθνή απομόνωση. Όμως ο Ερντογάν έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει το δικό του παιχνίδι στη διεθνή διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα και φέρνει την Ελλάδα, σε πολύ δύσκολη θέση. Αν προσθέσει κανείς και τη σοβαρή παράμετρο των μνημονίων που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε κράτος παρία, τότε πράγματι, η χώρα μας βρίσκεται στη γωνία.
Τεντώνοντας ακόμη περισσότερο το σκοινί της έντασης, η Άγκυρα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο! Αφενός εξέδωσε παράτυπη NAVTEX, διότι δεσμεύει την περιοχή ανάμεσα στα νησιά της Σκύρου, Ψαρά και Εύβοια που δεν είναι στη δικαιοδοσία της από την περασμένη Τετάρτη έως και τα τέλη Απριλίου και αφετέρου παραβαίνει μια ακόμη συμφωνία, αυτή του Γιλμάζ – Παπούλια. Είχε συμφωνηθεί ότι σε θρησκευτικές γιορτές, δεν θα διεξάγεται καμία στρατιωτική άσκηση. Στην περιοχή, μην το ξεχνάμε επίσης, διακινούνται εκατοντάδες εμπορικά πλοία κάθε μήνα.
Είναι σαφές λοιπόν. ότι η Άγκυρα επιδεικνύει «ισχύ και κυριαρχία» στο Αιγαίο, το οποίο διεκδικεί μετά τον 25ο παράλληλο. Η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε για πρώτη φορά στις προκλήσεις της Άγκυρας. Με τη ΝΟΤΑΜ (A0585/18) Αεροπορία και Ναυτικό δέσμευσαν περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από τις 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν πολεμικό συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επί δίμηνο τουλάχιστον, το αποτέλεσμα του οποίου ουδείς γνωρίζει. Πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο με πραγματική κόλαση πυρός, λόγω των ναυτικών ασκήσεων.