Πίσω από τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με έρευνα, ακολουθούν ιστορικές προσωπικότητες όπως Γκαγκάριν, Τολστόι, Μέγας Πέτρος, ακόμη και ο Λένιν.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα Κοινής Γνώμης, στην οποία συμμετείχαν 1600 άτομα, διεξήχθη στην Ρωσία από την εταιρία «Levada Center», από τις 7 ως τις 10 Απριλίου με το ερώτημα, ποια προσωπικότητα θεωρούν την πιο σημαντική, δηλαδή που έχει επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την παγκόσμια ιστορία. Έδωσε αναμφίβολα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατ’ αρχήν, την πρώτη θέση κατέλαβε ο επί πολλά έτη ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν, ο οποίος συγκέντρωσε το 38% των ψήφων. Τη δεύτερη θέση και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καταλαμβάνουν με ποσοστό 34%, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ποιητής Αλεξάντερ Πούσκιν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο Πούτιν ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία έναντι του Πούσκιν, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν, βρίσκεται για πρώτη φορά στην πρώτη τριάδα στην καθιερωμένη αυτή έρευνα της Κοινής Γνώμης.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν ο οποίος συγκέντρωσε το 32% και στη συνέχεια, στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν: Ο τσάρος Μέγας Πέτρος (29%), ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν (20%), ο συγγραφέας Λέων Τολστόι (12%), ο Γκεόργκι Ζούκοφ (12%), στο 11% μαζί η γνωστή αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β´ και ο ποιητής Μιχαήλ Λέρμοντοφ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 20ος στον κατάλογο με βάση τα ποσοστά των ψήφων είναι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος συγκέντρωσε το 6%. Ωστόσο, το 7% των ψήφων πήραν: ο φυσικός Ισαάκ Νεύτων, ο στρατιωτικός διοικητής Μιχαήλ Κουτούζοφ, ο ποιητής Σεργκέι Γεσένιν και ο γνωστός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Στην ίδια έρευνα, το 50% των πολιτών της Ρωσίας έδωσαν θετική ψήφο στους χειρισμούς Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παραπάνω στοιχεία πράγματι έχουν ενδιαφέρον, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, για το πώς αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι τις ιστορικές εξελίξεις παγκόσμια, τις επιδράσεις προσωπικοτήτων στην παγκόσμια ιστορία, έχοντας ως μέτρο πάντοτε την Ρωσία. Αν θέλει κάποιος να κάνει μια πρώτη εκτίμηση, για τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει σε γενικές γραμμές με το σκεπτικό των Ρώσων πολιτών. Και αυτό αιτιολογείται, αρκεί να ανατρέξει στα ιστορικά δεδομένα.
Βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, η δεύτερη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν αναλογιστεί κανείς, σε όλη την περασμένη δεκαετία έως σήμερα, την προσφορά του εν λόγω ηγέτη, ιδιαίτερα στον ρωσικό λαό και στην πατρίδα του αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μόνον το γεγονός ότι, με τις πρωτοβουλίες του, τις ενέργειές του και την αποφασιστικότητά του, ο μέχρι πρότινος μονοπολικός κόσμος, στον οποίο κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ, μετατράπηκε σε πολυπολικό κόσμο, στον οποίο έχουν πλέον λόγο και άλλες χώρες όπως, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, Ιράν, Αργεντινή, κλπ, είναι αρκετό για να διεκδικήσει μια θέση στην κορυφή των ανθρώπων, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Και δεν είναι υπερβολή αυτό αλλά πανθομολογούμενο και κοινή στάση και θέση κορυφαίων πολιτικών αναλυτών και παρατηρητών του πλανήτη.
Τι σκέφτονται οι Ρώσοι
Το παραπάνω απεικονίζει τη μια πλευρά του νομίσματος της αιτίας της τόσο υψηλής σε ποσοστά και διάρκεια δημοφιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όμως, ενδιαφέρον έχει, τι σκέφτονται οι ίδιοι οι Ρώσοι πολίτες για τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη του προέδρου Πούτιν, «Direct Line», την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πολίτες της Ρωσίας. Ήταν η δέκατη πέμπτη συνεχόμενη «Direct Line» και η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες και ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε αυτό το χρονικό όριο, απάντησε σε περισσότερες από 70 ερωτήσεις! Το Κέντρο Έρευνας για την Δημόσια Γνώμη της Ρωσίας, διεξήγαγε δημοσκόπηση, αναζητώντας τις απαντήσεις των Ρώσων πολιτών, σχετικά με το αν είναι ή όχι ικανοποιημένοι, με τις απαντήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένα πρωτοφανές ποσοστό για τα ιστορικά χρονικά, 90% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας! Να σημειωθεί ότι, το 11% παρακολούθησε ζωντανά την μετάδοση της συνέντευξης από την αρχή μέχρι το τέλος. Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% (76% το 2016) των θεατών είναι ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις του Πούτιν. Περισσότερο από το ένα τρίτο (39%) απάντησε ότι η όλη συνομιλία τους ήταν ενδιαφέρουσα (28% το 2016), το 36% ήταν ενδιαφέροντα συγκεκριμένα θέματα, και το 9% πιστεύει ότι η συνέντευξη ήταν απλώς ενδιαφέρουσα. Αρνητικές εντυπώσεις, είχε το 11%.
Πούτιν και Ρωσία
Στη συνέντευξη, ο πρόεδρος Πούτιν, με την αμεσότητα και την άνεση που τον διακατέχει, απάντησε σε όλο το φάσμα των ερωτήσεων, της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής ζωής. Δεν δίστασε να πει, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί ένας πρώην επικεφαλής FBI να ζητήσει άσυλο, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στη Δύση. Αντιθέτως, τόνωσε το αίσθημα ανωτερότητας στον Ρώσο πολίτη. Απάντησε για τη ρωσοφοβία που καλλιεργείται στην Δύση, για την Ουκρανία, τις κυρώσεις και τα εγγόνια, για τα οποία όπως είπε, δεν μεγαλώνουν ως πρίγκιπες. Ένα μεγάλο μέρος των απαντήσεων αφορούσε στην οικονομία στο βιοτικό επίπεδο και τους μισθούς αλλά και σε καθημερινά προβλήματα, όπως η προμήθεια των φαρμάκων για τα άτομα με αναπηρία ή στην παραχώρηση δωρεάν γη της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, σε πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ύφεση στη Ρωσία είναι παρελθόν, καταγράφεται μικρή αύξηση στην ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός αποτελεί ρεκόρ (θετικό) στην ιστορία της Ρωσίας και βρίσκεται στο 4,1%, από τα δυσθεώρητα ύψη που είχε φτάσει. Αναφορικά με τους μισθούς, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι από το 2018, θα αναπροσαρμόζονται ή θα συνδέονται με την αύξηση των μισθών όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε ότι η επιπτώσεις τους δεν είναι πολύ σοβαρές. Περισσότερο κόστισε η πτώση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Διαπίστωσε όμως κάτι καινούργιο «Η ιστορία της Ρωσίας δείχνει ότι από τη στιγμή που ζούμε κάτω από τις κυρώσεις και στεκόμαστε στα πόδια μας, αισθανόμαστε πιο ισχυροί», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας «Η Ρωσία λόγω των κυρώσεων, είχε 50 έως 52.000.000.000 δολάρια απώλειες, ενώ όσοι έχουν επιβάλλει τις κυρώσεις έχασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση του ΑΕΠ ήταν μόλις 1%». Ωστόσο, όμως, όπως τόνισε, οι κυρώσεις ανάγκασαν τη Ρωσία να «αλλάξει το μυαλό της». Αποτέλεσμα, πολλές βιομηχανίες, στη χώρα ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους! Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, το μειονέκτημα, μετατράπηκε σε πλεονέκτημα. Τα παραπάνω, είναι σαφές, ότι αποτελούν απόδειξη και όχι μόνον ένδειξη, της μεγάλης τόσο σε διάρκεια όσο και σε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του Ρώσου προέδρου.
Οικογένεια
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και σπάνια μιλάει για την προσωπική του ζωή, αυτή τη φορά απάντησε και σε προσωπικές ερωτήσεις. «Έχω εγγόνια που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο», είπε και πρόσθεσε «Δεν θέλω να μεγαλώσουν ως πρίγκιπες. Θέλω να έχουν μια κανονική ζωή. Εάν θα πω τα ονόματά τους, αμέσως θα εντοπιστούν. Παρακαλώ να με κατανοήσετε», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και διευκρίνισε «Τα παιδιά μου, οι κόρες, παρ´ όλες τις φήμες, ζουν στη Ρωσία, στη Μόσχα, και ασχολούνται με την επιστήμη και την εκπαίδευση και δεν παρεμβαίνουν στην πολιτική». Τέλος, για το ζήτημα της διαδοχής του, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με τον γνωστό διπλωματικό του τρόπο «Μόνο οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να καθορίσουν ποιος θα είναι στην πρώτη γραμμή της πόλης, της περιοχής ή της χώρας».