Οι γνώσεις και οι εμπειρίες δεν έχουν ταβάνι σ’ αυτούς που θέλουν να εξελιχθούν σ’ αυτό που υπηρετούν από κάθε μετερίζι.
Πόσο μάλιστα στην προπονητική η οποία έχει εξελιχθεί με ταχύτητα φωτός και για να ακολουθήσει κανείς την πρόοδό της και φυσικά την προσωπική διαδρομή εξέλιξης θα πρέπει να «ψάχνει» και να «ψάχνεται» καθημερινά, είτε μέσα από τα προγράμματα και τις προπονητικές μονάδες με την ομάδα του, είτε από την διαδικασία επιμορφωτικών σεμιναρίων τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο.
Ο Αποστόλης Μπαούσης, υπεύθυνος της Τρικαλινής ποδοσφαιρικής ακαδημίας «Πρωταθλητής» είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, νέος στον προπονητικό βίο και έχει σκοπό όχι μόνο να παραμείνει στον προπονητικό χώρο αλλά και να εξελιχθεί μέσα σ’ αυτόν κουβαλώντας στις πλάτες του την ακαδημία του και τα μέλη της, τα οποία από χρόνο σε χρόνο αυξάνονται.
Κι επειδή «τα καλά κόποις κτώνται» ο νεαρός προπονητής βρέθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, ζώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε σεμινάριο που διοργάνωσαν οι κ. Μιχάλης Μητροτάσιος και Νίκος Χαραλαμπόπουλος.
Συγκεκριμένα, γκρουπ 35 προπονητών UEFA απ’ όλη την Ελλάδα ξεκίνησε από την Αθήνα στις 4/4/25, με προορισμό την Αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει σ’ επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας 4 ημερών.
«Παρακολουθήσαμε προπονήσεις αναπτυξιακών ηλικιών και πήραμε πολύτιμες γνώσεις. Μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε τα προπονητικά κέντρα της Φούλαμ και της Τσέλσι. Οι υπεύθυνοι μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους και μας εξήγησαν τον τρόπο που δουλεύουν εστιάζοντας στα σημαντικά σημεία της δουλειάς τους στις ακαδημίες. Υπήρξαμε θεατές στα παιχνίδια Φούλαμ Κ21 – Μάντσεστερ Σίτυ Κ21 (στο προπονητικό της Φούλαμ), Τσέλσι Κ21 – Άστον βίλα Κ21 (στο Stamford bridge) και στο παιχνίδι Φούλαμ – Λίβερπουλ (στο Craven Cottage).
Ο προπονητής της Φουλαμ και πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Marco Silva μας μίλησε παραστατικά για την τακτική του προσέγγιση στο παιχνίδι και υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος για σημεία που χρειαζόταν περαιτέρω ανάπτυξη.
Με γεμάτες τις αποσκευές μας από γνώσεις επιστρέψαμε Ελλάδα. Με την άφιξή μας στην Αθήνα, ανανεώσαμε το ραντεβού για το επόμενο…. διότι το ταξίδι της γνώσης και η προσπάθεια της εξέλιξης, δεν έχει σταματημό» τόνισε ο Αποστόλης Μπαούσης, ο οποίος επέστρεψε στον «Πρωταθλητή» με φρέσκιες ιδέες.
Πάνος Γιδόπουλος






