«Οι εταιρείες κάνουν έλεγχο κινδύνου» τόνισε στο Ράδιο Ένα, η κα Άννα Τσιτσιγιάννη
Μπορεί να είναι πολλοί οι πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία που περιμένουν να πάρουν ακόμη και την πρώτη αρωγή για την οικοσυσκευή τους μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όσους είχαν φροντίσει και είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως τόνισε η κ. Άννα Τσιτσιγιάννη, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή εδώ και καιρό όσοι είχαν ασφαλιστήρια στα χέρια τους, έχουν ήδη πληρωθεί για τις ζημιές που δημιούργησε η πλημμύρα στις περιουσίες τους. Ωστόσο, η κ. Τσιτσιγιάννη σχολίασε πως υπάρχουν ακόμη περιοχές στη Θεσσαλία που είναι αποκλεισμένες από τις εταιρείες.
Οι καταστροφές που επέφεραν οι πλημμύρες «ξύπνησαν» πολλούς Βολιώτες κινητοποιώντας τους να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση, βλέποντας τις μικρές αποζημιώσεις και ταυτόχρονα την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους.
Ενδιαφέρον για ιδιωτική ασφάλιση
Σύμφωνα με την κ. Τσιτσιγιάννη, μετά τις πλημμύρες, ολοένα και περισσότεροι Βολιώτες έχουν δείξει ενδιαφέρον για μία ιδιωτική ασφάλιση, ρωτούν και πληροφορούνται, όμως δεν το αποφασίζουν εύκολα.
«Ενδιαφέρονται, ρωτούν, υπάρχει κινητικότητα επειδή βλέπουν ότι οι πελάτες μας πληρωθήκανε γρήγορα και σωστά, γιατί εάν έχεις κάνει το ασφαλιστήριο σωστά, σωστά πληρώνεσαι. Για να γίνει σωστά πρέπει να το συζητήσεις με τον ασφαλιστή, να του πεις τι σκέφτεσαι, να βάλεις τη σωστή αξία του ακινήτου» είπε η κ. Τσιτσιγιάννη εξηγώντας τι σημαίνει ουσιαστικά η σωστή αξία του ακινήτου και πόσο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό σε ένα ασφαλιστήριο.
Είναι ασφαλισμένα όχι όμως στη σωστή αξία
«Πάρα πολλά σπίτια είναι ασφαλισμένα όχι όμως στη σωστή αξία. Το κράτος τώρα ζητάει να είναι τουλάχιστον 900 με 1000 ευρώ το τετραγωνικό η αξία. Εάν το έχεις ασφαλίσει για μικρότερη αξία είναι υπασφαλισμένο και για να πάρεις την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ χρειάζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως να είναι ασφαλισμένο για φωτιά, καιρικά φαινόμενα, σεισμό.
Όταν ένα σπίτι 140 τμ το ασφαλίσεις για 140.000 και για φωτιά, σεισμό και καιρικά φαινόμενα είναι πιο τσιμπημένο το ασφάλιστρο από το να είναι η αξία του100.000 ευρώ. Υπασφάλιση είναι ότι ουσιαστικά κρατάς ένα μέρος του κινδύνου , δηλαδή το σπίτι σου κάνει για 140.000 ευρώ, το ασφαλίζεις για 100.000 ευρώ , άρα τα 40.000 τα κρατάς και εάν χρειαστεί θα τα βάλεις εσύ σε ενδεχόμενη ζημιά», εξήγησε η κ. Τσιτσιγιάννη, λέγοντας μάλιστα πως αυτοί που ήδη έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, πλέον προσέθεσαν και τον παράγοντα «καιρικά φαινόμενα».
«Έχασε το σπίτι του για 80 ευρώ ασφάλιστρο τον χρόνο»!
Βέβαια, κανείς δεν περίμενε ότι στην περιοχή μας θα δημιουργηθεί αυτή η καταστροφή με την πλημμύρα, που μέχρι πρότινος ήταν μία πολύ φθηνή παροχή στο ασφαλιστήριο.
«Γνωστός μου έχασε το σπίτι του και μετά από λίγο «έφυγε» από τη ζωή, γιατί δεν άντεξε κι όταν έκανα τον υπολογισμό, είδα ότι δυστυχώς έχασε το σπίτι του για 80 ευρώ ασφάλιστρο τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιτσιγιάννη και σχολίασε ότι έχουν ήδη αποζημιωθεί ιδιώτες και επιχειρήσεις, αν και αρχικά οι εταιρείες αιφνιδιάστηκαν με την εξέλιξη του φαινομένου.
Ακόμη εξαιρούνται της ιδιωτικής ασφάλισης περιοχές στη Θεσσαλία
Η κ. Τσιτσιγιάννη σχολιάζοντας την πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων που συζητούνταν μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου τόνισε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς υπάρχουν σπίτια μέσα στο ρέμα, δίπλα στη θάλασσα, παλιά, που δεν έχουν καν ανακαινιστεί.
«Οι εταιρείες κάνουν έλεγχο κινδύνου. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο πρέπει να απαντήσεις ειλικρινά για να είσαι σωστά ασφαλισμένος, γιατί στη ζημιά το ψέμα θα φανεί. Θα φανεί ότι δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ το ακίνητο κι αποκρύψεις στοιχεία, μετά δεν θα πληρωθείς», είπε η κ. Τσιτσιγιάννη τονίζοντας ότι για μεγάλο διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αφήναν να γίνει ασφάλιση σε μερικούς ταχυδρομικούς κώδικες της Θεσσαλίας, ενώ αυτό ακόμη ισχύει για ορισμένους καθώς ακόμη εξαιρούνται.
«Οι εταιρείες θέλουν πιθανότητα κινδύνου, όχι βεβαιότητα»
«Οι εταιρείες θέλουν πιθανότητα κινδύνου, όχι βεβαιότητα. Εκεί ερχόμαστε να βοηθήσουμε τον πελάτη και την εταιρεία, να πάρει έναν μηχανικό, να δει τι να κάνει να προφυλαχθεί για μια επόμενη κατάσταση. Εκεί πρέπει να βοηθήσει όμως και το κράτος και τα καθαρίσει για παράδειγμα τα ρέματα, ώστε να μην κινδυνεύσουν τόσο τα ακίνητα», σχολίασε η ίδια.
Υποστήριξε ότι σπίτια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε ανακαινίσεις, άλλαξαν παράθυρα και «προστατεύτηκαν», ακόμη και αν βρίσκονται σε περιοχές που πλημμύρισαν στον Βόλο, την Αγριά ή το Παλιό Λιμεναρχείο έχουν ξεκινήσει να ασφαλίζονται.
Τέλος η κ. Τσιτσιγιάννη μίλησε για τη νοοτροπία που υπάρχει στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλειας υπογραμμίζοντας ότι τα ασφάλιστρα δεν είναι ακριβά, όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Γι΄αυτό και παρότρυνε όσους ενδιαφέρονται, να μιλήσουν σε σωστούς επαγγελματίες, να συζητήσουν τι προσδοκίες έχουν και να προχωρήσουν στην ασφάλεια.