Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα συνεχίζουν να έχουν στον οργανισμό τους τις βλαβερές ουσίες που προσέλαβαν από αυτό για χρόνια. Όμως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη υπάρχει μια λύση που είναι αποτελεσματική για την σταδιακή μείωση και εξάλειψη των ουσιών αυτών από τους πνεύμονες καθώς και για την επιβράδυνση της γήρανσης των πνευμόνων.
Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ντομάτες και τα μήλα επιδιορθώνουν τους πνεύμονες που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα! Συγκεκριμένα, οι πρώην καπνιστές που τρώνε περισσότερες ντομάτες και φρέσκα φρούτα σε τακτική βάση έχουν μια πιο αργή φυσική μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων μέσα σε μια δεκαετία.
Η μελέτη διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.
Πόσες ντομάτες και φρούτα πρέπει να τρώνε οι πρώην καπνιστές
Σύμφωνα με αυτή, οι ενήλικες που κατά μέσον όρο έτρωγαν περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.
Η λειτουργία του πνεύμονα αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 30 ετών. Η κακή λειτουργία των πνευμόνων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.
Τι είπαν οι ερευνητές
«Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα ακόμα και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ», δήλωσε η Vanessa Garcia-Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας του Bloomberg.
Η Garcia-Larsen και η ομάδα της εξέτασαν τη διατροφή και την λειτουργία των πνευμόνων σε περισσότερους από 650 ενήλικες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Μ. Βρετανία το 2002 και πραγματοποίησαν δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων 10 χρόνια αργότερα.
Διαπίστωσαν μια πιο εντυπωσιακή σχέση μεταξύ διατροφής και πνευμονικής λειτουργίας μεταξύ των πρώην καπνιστών. Συγκεκριμένα υπήρχε περίπου 80 ml πιο αργή πτώση στην πνευμονική λειτουργία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, εκείνων των πρώην καπνιστών, των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά πλούσια σε ντομάτες και φρούτα.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους είναι ευεργετικά για την αποκατάσταση της πνευμονικής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα.
«Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φυσικής πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα», δήλωσε η Garcia-Larsen.