Δεκαοκτώ φοιτητές και επτά επαγγελματίες υγείας ετοιμάζουν βαλίτσες για το Ναϊρόμπι, στο πλαίσιο της τρίτης αποστολής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κένυα, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε παιδιά και ενήλικες.
Η αποστολή, που δεν πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας, θα επαναληφθεί φέτος, στο πλαίσιο της δράσης της “Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής”, που τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και Ματθαίου Σπελέτα.
Η Χαρά Μπογογιαννίδου (φωτογραφία), που συμμετείχε ως τελειόφοιτη φοιτήτρια στην πρώτη αποστολή του 2018 και φέτος θα το επαναλάβει ως ειδικευόμενη παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, περιγράφει στο iatronet.gr την εμπειρία που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όσων την έχουν βιώσει. Σε ό,τι αφορά την ίδια, η αποστολή ήταν καθοριστική για την επιλογή της ιατρικής της ειδικότητας, καθώς η εξέταση παιδιών της φυλής Μασάι την έπεισε να ακολουθήσει την Παιδιατρική.
Η ομάδα, που αποτελείται από καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτή και οδοντίατρο, στοχεύει στην προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ειδικά σε περιοχές που η πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη ή και αδύνατη. Όπως και στις δύο προηγούμενες αποστολές, το 2018 και το 2019, η δραστηριότητα θα γίνει σε συνεργασία με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, με σκοπό να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες σε όσο το δυνατόν περισσότερες δομές υγείας, που δημιουργήθηκαν από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Κένυας, ανεξάρτητα από θρησκευτικές ή άλλες προτιμήσεις.
“Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και πάμε κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Εκεί θα χωρίσουμε τμήματα παιδιατρικού και ενηλίκων και θα εξετάσουμε τους ασθενείς”, αναφέρει η κ.Μπογογιαννίδου. Φέτος, λόγω της συμμετοχής του αναπληρωτή καθηγητή Ακτινολογίας, Χρήστου Ρούντα, θα υπάρχει και η δυνατότητα απεικονιστικού ελέγχου με υπέρηχο.
Τα προβλήματα υγείας που διαγιγνώσκουν οι γιατροί και οι φοιτητές ποικίλλουν, με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο (σ.σ. η χώρα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και θα διανύει περίοδο χειμώνα), καθώς και του γαστρεντερικού. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν πως έχουν συμπτώματα που διαρκούν μέχρι και ένα μήνα.
“Στους ενήλικες συναντάμε και πιο χρόνια προβλήματα, ορισμένα από τα οποία οφείλονται στον δυτικό τρόπο ζωής που έχουν αρχίσει να υιοθετούν, όπως αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Επίσης, εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα λόγω βαριάς εργασίας, καθώς και τάση για άσθμα και αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, σε περιοχές όπως στο Κιλιμάντζαρο όπου εκτίθενται σε σκόνη και άλλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα”, εξηγεί η παιδίατρος. Τα μέλη της αποστολής θα μπορούν να κάνουν rapid tests για COVID-19 και γρίπη.
Οι Μασάι και το ατύχημα με το λιοντάρι
Η συμμετοχή ενός γιατρού – εν ενεργεία ή μελλοντικού – σε μια αποστολή αυτού του είδους αποτελεί εμπειρία ζωής και καθορίζει την οπτική του για τον ανθρωπιστικό ρόλο του ιατρικού επαγγέλματος. Για την Χαρά Μπογογιαννίδου ήταν αυτή που την οδήγησε στην επιλογή ειδικότητας. Το καλοκαίρι του 2018 βρισκόταν πριν το 6ο και τελευταίο έτος της Ιατρικής, όταν βρέθηκε να εξετάζει μικρά παιδιά της φυλής Μασάι.
“Είναι μια εμπειρία που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ. Εγώ εκεί εξετάζοντας τα παιδιά αποφάσισα να γίνω παιδίατρος. Έβλεπα στα μάτια τους τη χαρά και την ευγνωμοσύνη για το ότι ήμουν εκεί και τα βοηθούσα. Καταλάβαινα πόση ανάγκη έχουν εκείνα τα παιδιά”, επισημαίνει και προσθέτει: “Αισθανόμουν ότι θα ήθελα να τους προσφέρω πολύ περισσότερα και δεν μπορούσα γιατί παρείχαμε πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά έστω και αυτό τους βοηθούσε. Δηλαδή μπορεί να είχαν μια δερματική λοίμωξη και το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια αντιβιοτική αγωγή, που δεν την είχαν πριν και τώρα θα την έχουν”.
Η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Επιδημιολογία και πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων – Παγκόσμιες απειλές Δημόσιας Υγείας”. Στους φοιτητές δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσουν στην κλινική πράξη, στο πεδίο, όσα μαθαίνουν στο αμφιθέατρο.
Ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο τυφοειδής και η λύσσα ενδημούν στην Κένυα, ενώ φέτος τα μέλη της αποστολής θα χρειαστεί να εμβολιαστούν και για χολέρα, καθώς υπάρχει έξαρση. Πολλά από τα νοσήματα, όπως παρατηρεί η γιατρός, οφείλονται στην περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Το περιστατικό υγείας που η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ, συνέβη στη νοτιοδυτική Κένυα: “Ένας ασθενής προσέγγισε την ομάδα και μας είπε πως λίγο πριν τον είχε πατήσει ένα λιοντάρι στον θώρακα! Αν μη τι άλλο είναι ένα όχι συνηθισμένο περιστατικό”…
Μπαζάρ ενίσχυσης
Η φετινή αποστολή θα γίνει τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Οι φοιτητές και φοιτήτριες της Ομάδας διοργανώνουν πασχαλινό μπαζάρ, με στόχο την οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.
Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, (μπροστά από το κτίριο Κατσίγρα), τις ώρες 11:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, διατίθενται λαμπάδες, τσουρέκια, κουλουράκια και άλλα πασχαλινά είδη για την ενίσχυση της δράσης.
Bασίλης Ιγνατιάδης – iatronet.gr