Διαβάστε επίσηςΕλλαδα

Απαγόρευση ντελίβερι λόγω καύσωνα – Ποιες ώρες

12 Jun 2024

Τι ισχύει στον Ιδιωτικό τομέα – Πότε σταματούν τα delivery

Σε ένα μίνι «lockdown» μπαίνει σήμερα ο δημόσιος αλλά και ορισμένες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα λόγω του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες αυτήν την εποχή.

Μία ομάδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να προστατευτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι στον κλάδο του ντελίβερι καθώς και άλλοι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει στον Ιδιωτικό τομέα

Εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει παύση εργασιών για απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα σε εξωτερικές εργασίες και για διανομείς, καθώς και τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα για εργαζομένους οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, υπάρχει και η διευκόλυνση των εργαζομένων με αλλαγή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Τόσο σήμερα, όσο και την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή ακόμη και σε παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης.

Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής:

α) Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου και αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών από τις 12.00 έως τις 17.00, σήμερα και την Πέμπτη, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως η διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (ντελίβερι), οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα και εργοτάξια κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση διακοπής ισχύει όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραλαβής της παραγγελίας από τον ίδιο τον χρήστη από το κατάστημα (takeaway), καθώς και η δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές). Θα πρέπει ωστόσο να έχουν ληφθεί όλα τα υπόλοιπα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω από τους εργοδότες, εφόσον γίνουν έλεγχοι θα επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως απασχόλησης με το σύστημα της τηλεργασίας, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Από το σπίτι, εφόσον η φύση της απασχόλησης το επιτρέπει και συμφωνήσει ο εργοδότης, θα μπορούν να εργαστούν οι γονείς των οποίων τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο λόγω καύσωνα σήμερα και αύριο. 

Trikalanews
Author: Trikalanews


Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Φλωρεντία

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Φλωρεντία

Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του προγράμματος Erasmus+ KA1 από την Europass Teacher Academy …
Έφυγε από τη ζωή η Αρετή Αλεξοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η Αρετή Αλεξοπούλου

Θανούσα κηδεύουμε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, Ριζαριού Τρικάλων …
Στον Δήμαρχο Τρικκαίων η νέα Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  

Στον Δήμαρχο Τρικκαίων η νέα Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  

Συνάντηση γνωριμίας με τη νέα κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑΔ (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας) είχε ο Δήμαρχος Τρικκαίων …
Παρέμβαση Κουρέτα για το κατάστημα Πειραιώς στην Αγιά

Παρέμβαση Κουρέτα για το κατάστημα Πειραιώς στην Αγιά

Επιστολή Δημήτρη Κουρέτα στη διοίκηση της τράπεζας για τη ζωτική σημασία της διατήρησης του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της περιοχής …