Η είδηση είναι γνωστή από την Τετάρτη. Μια 42χρονη εργαζόμενη, «εγκλωβισμένη», δηλαδή απλήρωτη, όπως και άλλοι 1.500 συνάδελφοί της στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, αυτοκτόνησε.
Όλα δείχνουν ότι οδηγήθηκε στον θάνατο βιώνοντας το αδιέξοδο, το καθεστώς ομηρίας το οποίο της έχει επιβληθεί με την ανοχή και της Δικαιοσύνης.
Και αυτό καθώς ήταν εργαζόμενη, αλλά δεν πληρωνόταν. Ούτε ως άνεργη στους καταλόγους μπορούσε να συμπεριληφθεί. Το ίδιο και οι συνάδελφοί της, όπως και άλλοι χιλιάδες που συγκροτούν, επτά χρόνια μετά τα διαδοχικά Μνημόνια, τους «αόρατους» ανθρώπους. Ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι!
Η εταιρεία, τα σούπερ – μάρκετ Καρυπίδης, επιχείρηση φάντασμα, με παρελθόν και με ρύθμιση σκάνδαλο στο ΙΚΑ, όταν εξαγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Αρβανιτίδη… Αλλά πάμε στα πλέον πρόσφατα πριν δούμε το σκανδαλώδες παρελθόν.
Μέσα στο 2016, το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Εισφορών) έχει προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα για χρέη 30 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κατασχέσεις ακινήτων. Το υπουργείο Εργασίας το 2017 υπέβαλε 170 μηνύσεις αυτόφωρης διαδικασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Την ίδια χρονιά, το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) προχώρησε σε ειδική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για το σύνολο των οφειλών στους εργαζόμενους.
Όλα αυτά έχουν γίνει μέχρι το τέλος του 2016. Από τότε δόθηκε σε όλους του εργαζόμενους της Καρυπίδης, το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ και προγραμματίζεται σειρά άλλων παρεμβάσεων ενίσχυσης. Όλα αυτά όμως για να πάρουν σάρκα και οστά χρειάζονται την άμεση ανταπόκριση της Δικαιοσύνης, που μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά, δεν έχει ανταποκριθεί.
Η ανάγκη των εργαζόμενων για δουλειά αντιμετωπίστηκε από επαναλαμβανόμενες συσκέψεις μαζί τους και με την εργοδοσία στο υπουργείο – πάντα η πλευρά Καρυπίδη αθετούσε όλες τις δεσμεύσεις της.
Εδώ και καιρό, είναι η σειρά της Δικαιοσύνης, αντί να βγάζει αυτές τις αποφάσεις για τις οφειλές των δεδουλευμένων (νομιμοποιώντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία και δικαιώνοντας τους μπαταχτσήδες εργοδότες), να φροντίζει να ανταποκρίνεται στα αυτονόητα καθήκοντα της προστασίας του δίκαιου και της συνταγματικής υποχρέωσης για την πληρωμή της εργασίας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση για την υποστήριξη των «εγκλωβισμένων» εργαζομένων το υπουργείο Εργασίας, εκτιμώντας πως σε πρώτη φάση αφορά περί τους 50.000.
Το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, αφορά εργαζόμενους σε συνθήκες επισφάλειας, κυρίως σε επιχειρήσεις που είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους χωρίς να έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, αλλά ούτε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παραμένοντας απλήρωτοι για δεκάδες μήνες.
Ήδη έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο προβλέπεται να ενταχθούν:
α) Εργαζόμενοι σε κλάδους με φθίνουσα πορεία (στην κατηγορία εμπίπτουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλη ύφεση και συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας).
β) Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας (εγκλωβισμένοι) λόγω του γεγονότος ότι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες (μη καταβολή δεδουλευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας).