ΑθλητικαΤα νέα της πόλης

Ανάβαση στον Αχλαδιά με τον Σ.Π.ΟΡ.Τ.

5 Sep 2024

Ο Αχλαδιάς (υψ. 1783 μ.) είναι μια κορυφή των Βορείων Αγράφων, συνέχεια της Καραβούλας (υψ. 1862 μ.) από την οποία χωρίζεται με το «διάσελο της Χήρας» που εκβάλλει στο ρέμα της Γκρόπας, στη Μέση Παλαιοκαρυά. Η ονομασία δόθηκε προς τιμή μιας γυναίκας που έχασε τον άνδρα της αλλά κατάφερε να διατηρήσει μόνη το κοπάδι της σε τούτο τον σκληρό τόπο.

Ο πιο σύντομος τρόπος προσπέλασης της κορυφής είναι από την πλευρά της Γκρόπας μέσω του χωματόδρομου που περνά κάτω από τη βάση της κινούμενος προς Κατούσι και Ανθηρό. Για την πρώτη διαδρομή του νέου μας προγράμματος προτιμήσαμε μια μεγαλύτερη πορεία, από το νότιο τμήμα του βουνού. Προσπερνώντας το διάσελο του Τυμπάνου με κατεύθυνση την Αργιθέα, παίρνουμε τον δεύτερο χωματόδρομο δεξιά ανηφορίζοντας για 2 περίπου χιλιόμετρα μέχρι το τέρμα του στο έρημο μαντρί. Ακριβώς από κάτω υπάρχει ποτίστρα με νερό δροσερό, κάτι που σπανίζει στα άνυδρα πλέον βουνά μας. Απέναντί μας στο βάθος διακρίνουμε το διάσελο, αλλά πως φτάνουμε ως εκεί; Αφού δεν υπάρχει κτηνοτροφία δεν υπάρχουν ούτε μονοπάτια, έτσι ψάχνοντας την πορεία μας ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους φτάνουμε ως εκεί μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα.

Κάτω από τα πόδια μας ανοίγεται απότομο το φαράγγι με τα σημάδια των πρόσφατων πλημμυρών βαθιά αποτυπωμένα στη ράχη του. Βαδίζοντας με προσοχή στο απόκρημνο χείλος του φτάνουμε στη ρίζα του Καρβασαρά (υψ. 1734 μ.). Ένας ατελείωτος λιθώνας με πέτρες που πελεκάει ο πάγος και το νερό σπρώχνοντάς τον όλο και χαμηλότερα. Πέτρα την πέτρα ισορροπώντας βγαίνουμε στα αλπικά λιβάδια που φωτίζει εξαίσια ο ήλιος του φθινοπώρου.

Το σκουροπράσινο της φτέρης σιγά-σιγά γίνεται καφετί και πιο πάνω συναντά το λευκόξανθο του χορταριού που λικνίζεται στο απαλό αεράκι. Σύννεφα από βαμβάκι σωρεύονται στον ορίζοντα. Όλα δείχνουν την αλλαγή της εποχής.

Στο τέλος του λιβαδιού ανηφορίζουμε την πέτρινη ράχη, περνάμε την νοτιότερη κορυφή και βαδίζοντας στην κορυφογραμμή φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο του Αχλαδιά, που σημαδεύεται από το σπασμένο (όπως στις περισσότερες κορυφές) τριγωνομετρικό κολωνάκι.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής ήταν 13,5 χλμ και η πορεία μας διήρκεσε 5 περίπου ώρες.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 8/9 θα ανεβούμε στη Λουπάτα (2060 μ.) ξεκινώντας από το Παράμερο (υψ. 1000 μ.) Η ανάβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ανάρτηση προέδρου με…ποιητική διάθεση

Ανάρτηση προέδρου με…ποιητική διάθεση

Η ικανοποίηση για την… αναμενόμενη και αναγκαία εκλογή του ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΑΟΤ δεν κρύφτηκε από τον Στέλιο Μπέκα, …
Το αφήγημα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού βρίθει της λογικής κόστος-όφελος (VIDEO)

Το αφήγημα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού βρίθει της λογικής κόστος-όφελος (VIDEO)

Η πανελλαδική ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμός δημόσιων μονάδων Υγείας, ειδικά των πρωτοβάθμιων …
Θεσσαλία: Κάλεσμα στους εργαζόμενους για αγώνα για αυξήσεις μισθών

Θεσσαλία: Κάλεσμα στους εργαζόμενους για αγώνα για αυξήσεις μισθών

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιφέρειας, για συμμετοχή στους αγώνες, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα κατά της ακρίβειας …
Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων του Ηρακλή στον αγώνα με την ΑΕΛ

Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων του Ηρακλή στον αγώνα με την ΑΕΛ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε την απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας Π.Α.Ε. Π.Ο.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ …