Στα νοτιοανατολικά του νομού Γρεβενών, βρίσκεται η Δεσκάτη. Χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, στη νότια πλευρά των Καμβουνίων, έχει περίπου 5.000 κατοίκους, αποτελώντας το δεύτερο σε πληθυσμό οικιστικό συγκρότημα του νομού, μετά την πόλη των Γρεβενών και χαρακτηρίζεται από χαμηλή δόμηση. Απέχει από τα Γρεβενά 60 χλμ. και βρίσκεται εκεί που συναντώνται οι νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Λάρισας. Yπαγόταν περιοδικά κατά το παρελθόν και στους τέσσερις νομούς. Στο νομό Γρεβενών υπήχθη το έτος 1964 αφού αποσπάστηκε από το νομό Λαρίσης, για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις σύστασης του νέου τότε νομού. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το όρος Καμβούνια (ή Βουνάσα) βρίσκεται στα σύνορα του νομού Γρεβενών με το νομό Κοζάνης. Από την πλευρά της Δεσκάτης καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση όπου επικρατεί ο θαμνόκεδρος. Αντίθετα, πλούσια δάση ελάτης αναπτύσσονται από την πλευρά του Αλιάκμονα (βόρεια πλευρά).
Οι ψηλότερες κορφές του είναι: Πρίονος (υψ. 1615 μ.) Προφήτης Ηλίας (υψ. 1055 μ.), Μαυρολίθαρο (υψ. 1363 μ.), Κούτρα (υψ. 1213 μ.). Απλώνεται κατά μήκος των συνόρων των νομών Λάρισας και Κοζάνης ενώ ένα τμήμα του εισχωρεί και στον νομό Γρεβενών. Γειτονεύει στα ανατολικά με τον Όλυμπο, στα βορειανατολικά με τα Πιέρια, στα δυτικά με τα Χάσια, στα νότια με τα Αντιχάσια ενώ βόρεια καταλήγει στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα.
Η φύση του βουνού παρουσιάζει πολλούς τύπους οικοσυστημάτων, ποικιλία και σπανιότητα οργανισμών και έτσι η περιήγηση καλύπτει όλες τις ανάγκες. Τα πεζοπορικά μονοπάτια σηματοδοτημένα και μη, δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς αυτές τις ομορφιές και να συναντήσει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ζώων και πουλιών, που περιλαμβάνει λίγους μεγάλους θηρευτές, λύκο, χρυσαετό, γερακίνα, φιδαετό κι ένα μεγάλο αριθμό από κοινότερα είδη, τυπικά των ημιορεινών και αγροτικών οικοσυστημάτων. Εδώ συναντούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είδη ορεινής πανίδας: ζαρκάδια, αλεπούδες, νυφίτσες, ασβούς, σκαντζόχοιρους κ.α.
Η Βουνάσα ξεχωρίζει στο νομό Γρεβενών από τα μεσογειακά είδη φυτών, όπως πουρνάρι, αγριοτσικουδιά, τσάι του βουνού, ρίγανη, βάλσαμο, ασφάκα, κρόκος κτλ. Είναι διαπιστωμένο ότι η καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή της Παλιουριάς και της Δεσκάτης είχε παράδοση από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Από πλευράς χλωρίδας, οι κυριότεροι τύποι φυτών και δένδρων που συναντούνται είναι: έλατο, πεύκο, βελανιδιά, πλάτανος, ιτιά, πουρνάρι, γάβρος. Ονομαστό προϊόν είναι το τσάι του βουνού και το φλαμούρι σε μικρότερες ποσότητες.
Αναβάσεις μπορούν να γίνουν από την Ελάτη Σερβίων, από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας πάνω από την Παλιουριά αλλά και από Δεσκάτη.
Η πρόσφατη ανάβαση του συλλόγου μας στην κορυφή Πρίονος ξεκίνησε από το υψόμετρο των 1270 μέτρων πάνω από τη Δεσκάτη με ομίχλη και ψιλόβροχο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή σε δασόδρομους και πετρώδεις πλαγιές που προσέφερε μια καλή εικόνα του βουνού.
Οδηγός μας το μέλος του συλλόγου Χρήστος Ρέντας, κάτοικος Δεσκάτης και άριστος γνώστης της περιοχής τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Ευχαριστίες οφείλουμε και στον Γιώργο Κουσιώρα που διατηρεί ζαχαροπλαστείο στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης για την προσφορά των ονομαστών γλυκών του.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 6/4 θα ανεβούμε στην κορυφή Αυγό της Βόρειας Πίνδου (υψ. 2148 μ.) Εκκίνηση από τον αυχένα «Τίζα» ανάμεσα στο Περιβόλι και στη Βοβούσα. Ώρες ανάβασης 3. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.