Οι δηλώσεις για το συλλαλητήριο των Τεμπών και οι προειδοποιήσεις για πολιτική αποσταθεροποίηση σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης
Σε ένα πολιτικά φορτισμένο κλίμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προχώρησε σε δηλώσεις που άγγιξαν δύο καίρια ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας: το συλλαλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων που θα μπορούσαν, κατά τον ίδιο, να οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια.
Οι τοποθετήσεις του υπουργού προκαλούν συζητήσεις τόσο για τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για την προοπτική πολιτικής αλλαγής, την οποία συνδέει με τον κίνδυνο χάους.
Το συλλαλητήριο των Τεμπών και η αντιπαράθεση με την Κωνσταντοπούλου
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την τραγωδία των Τεμπών, εκφράζοντας την άποψη ότι όσοι συμμετάσχουν σε αυτό «στηρίζουν πολιτικά την Ζωή Κωνσταντοπούλου», επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου εναντίον του συνιστούν προσωπική στοχοποίηση με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν μετά το δυστύχημα.
Αναφορικά με την εμπλοκή του, ο υπουργός διευκρίνισε πως η μοναδική του σχέση με το θέμα περιορίστηκε σε απόφαση έγκρισης κονδυλίου για την πληρωμή εργασιών στην περιοχή, αρκετούς μήνες μετά το δυστύχημα. Σημείωσε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χρησιμοποιεί «συκοφαντικές επιθέσεις» ως πολιτικό εργαλείο, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά με αγωγή και μήνυση εις βάρος της.
Η κριτική του επικεντρώθηκε και στις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου για τον μηχανοδηγό που έχασε τη ζωή του, κατηγορώντας την ότι προσβάλλει τη μνήμη του νεκρού. Παράλληλα, έκανε λόγο για στρατηγική καθυστέρησης της δικαστικής διαδικασίας εκ μέρους της προκειμένου, όπως υποστήριξε, να διατηρήσει την υπόθεση στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
«Χαμός θα γίνει αν πέσει ο Μητσοτάκης» – Η ανησυχία για πολιτική σταθερότητα
Στην ίδια συνέντευξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στο ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που, κατά τη γνώμη του, θα προκύψουν αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολέσει την εξουσία. Αντιπαραβάλλοντας την τρέχουσα κατάσταση με τις εκλογές του 2015, προειδοποίησε για πιθανές συνέπειες ανάλογες με εκείνες της περιόδου που ακολούθησε την πολιτική αλλαγή τότε.
«Δράμα θα πάνε όλα, δεν θα έχουμε σταθερότητα στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η πτώση της κυβέρνησης ενδέχεται να δημιουργήσει αναταράξεις στην οικονομία και τη διακυβέρνηση. Ανέφερε, επίσης, ότι οι φωνές περί «αλλαγής σελίδας» ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν τη χώρα σε συνθήκες πολιτικού χάους, όπως –κατά τον ίδιο– συνέβη με τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες το 2015.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Οι δηλώσεις του υπουργού καταγράφουν μια διπλή πολιτική ανησυχία: αφενός την ένταση γύρω από την υπόθεση των Τεμπών και αφετέρου τον προβληματισμό για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Από τη μία πλευρά, η αντιπαράθεση με την Κωνσταντοπούλου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ευθυνών για την τραγωδία, την ώρα που η κοινωνία ζητά απαντήσεις. Από την άλλη, οι αναφορές στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να τονίσει τη σημασία της πολιτικής συνέχειας και της σταθερότητας.
Οι πολίτες, εν μέσω αυτής της πολιτικής σύγκρουσης, καλούνται να διακρίνουν πίσω από τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις την ουσία των ζητημάτων: την απόδοση δικαιοσύνης για τα Τέμπη και την αξιολόγηση του κατά πόσο η πολιτική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ή ευκαιρία για τη χώρα.