ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Αμοιβή εργαζομένων για τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου – Τι ισχύει για την ημέρα υποχρεωτικής αργίας

28 Oct 2024

Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η 28η Οκτωβρίου, που φέτος πέφτει Δευτέρα, είναι καθορισμένη ως υποχρεωτική αργία. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα εργαστούν δικαιούνται προσαύξηση στην αμοιβή τους, ενώ για όσους δεν εργαστούν, η μέρα αμείβεται κανονικά χωρίς επιπλέον αποδοχές.

Για τους εργαζομένους που απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής τους:

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο για τις ώρες εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό λαμβάνουν επιπλέον το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, προσαυξημένο κατά 75%​.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω της αργίας, οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά το μισθό ή το ημερομίσθιό τους, χωρίς επιπλέον αποδοχές. Σε περίπτωση που η ημέρα αργίας συμπέσει με άδεια, δεν προσμετράται ως ημέρα άδειας​.

Με τον τρόπο αυτό, η αμοιβή των εργαζομένων για την αργία της 28ης Οκτωβρίου ρυθμίζεται βάσει των ισχυόντων διατάξεων, ενώ τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ισχύουν λόγω συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπερισχύουν.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Εορτολόγιο 28 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα την επέτειο του «Όχι»

Εορτολόγιο 28 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα την επέτειο του «Όχι»

Σήμερα, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, εκτός από την εθνική επέτειο του «Όχι», η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου …