Την έλεγαν Σοφία Μπέμπου. Αργότερα έγινε Βέμπο. Υπήρξε η πρώτη ροκ Ελληνίδα. Η καριέρα της ξεκίνησε την περίοδο του Μεσοπολέμου και συνεχίστηκε την δεκαετία του 1950. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, έγινε η «Τραγουδίστρια της Νίκης», εμψυχώνοντας τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη και πίστη στους ηλικιωμένους, τα γυναικόπαιδα και όσους είχαν μείνει πίσω.
Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή μεταμφιεσμένη σε καλόγρια, όπου συνέχισε να τραγουδά στα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.
«Τα πολεμικά μου τραγούδια δεν είναι κοινά, καθημερινά τραγούδια. Είναι κραυγές λευτεριάς, σπίθες υπερηφάνειας. Δεν τραγουδάω εγώ σ’ αυτά, τραγουδάει η ψυχή της Πατρίδας, η ψυχή της ράτσας, η ψυχή του αδούλωτου λαού μας. […] Με τα τραγούδια μου αυτά, θαρρώ πως αφήνω στις καινούργιες γενιές μια κληρονομιά Ελληνικού θάρρους, Ελληνικής λεβεντιάς και Ελληνικής αποκοτιάς. Σ’ εκείνο τον πόλεμο όλοι έδωσαν τη ζωή τους. Τα πόδια τους, τα μάτια τους, τα χέρια τους, την υγειά τους. Εγώ τι έδωσα; Τη φωνή μου. Δεν μου χρωστάει λοιπόν τίποτα ούτε το ελαφρό τραγούδι, ούτε η Ελλάδα. Εγώ τους χρωστάω τα πάντα, γιατί αυτά με κάνανε Βέμπο» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στον Φρέντυ Γερμανό.
Και τα χρόνια κύλησαν σαν νεράκι. Και η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους κατακτητές της. Και εκείνη συνέχισε να κάνει αυτό που πάντα ήθελε. Αυτό που πάντα ήξερε να κάνει πολύ καλά. Να τραγουδά και να παίζει θέατρο. Απέκτησε και δική της θεατρική στέγη.
Και όταν η ανάγκη πρόβαλε ξανά και η Ελλάδα την χρειάστηκε για ακόμη μια φορά, εκείνη, αν και δεν ήταν πια νέα, μπήκε μπροστά. Ξανά στην πρώτη γραμμή, παρόλα τα χρόνια της.
Την νύχτα του "Πολυτεχνείου", δεν δίστασε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της όταν την χτύπησαν κυνηγημένοι μαχόμενοι κατά της Χούντας ιδεολόγοι φοιτητές. Τους έβαλε μέσα και τους έκρυψε. Τους προστάτεψε.
Δεν θέλησε ποτέ να εξαργυρώσει όσα έδωσε στην Ελλάδα.
Ήταν μια γοητευτική, υπερήφανη, ιδεολόγα Ελληνίδα, που έβαλε από το δικό της πόστο, το δικό της λιθαράκι στην Ελευθερία της πατρίδα της.
Ήταν η δυναμική όσο και ευαίσθητη, Σοφία Βέμπο