Προς έκπληξη των ερευνητών βρέθηκαν στην Κροατία ίχνη τυριού σε πήλινα σκεύη που χρονολογούνται περίπου πριν από 7.200 έτη υποδηλώνοντας την αρχαιότερη παραγωγή τυριού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πριν την ανακάλυψη αυτή, θεωρούταν πως η παραγωγή τυριού στη Μεσόγειο γινόταν μέχρι πριν από 5.000 έτη. Τώρα, η διαφορά στη δημιουργία τυριού στη Μεσόγειο είναι στα 2.200 έτη του παρελθόντος.
Οι Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές πραγματοποίησαν τη νέα ανακάλυψη σε δύο νεολιθικά χωριά, το Ποκρόβνικ και το Ντανίλο Μπιτίν, στη δαλματική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας τα οποία κατοικούνταν περί τα 6.000-4.800 π.Χ. ενώ τα παλαιότερα ίχνη τυριού και γάλακτος βρέθηκαν σε πήλινα σκεύη γύρω στα 5.200 π.Χ.
Τα γαλακτοκομικά προΪόντα αποτέλεσαν βασική πηγή διατροφής για τους γεωργικούς πληθυσμούς κάθε ηλικίας και αποτελούσαν τον παράγοντα μειωμένης βρεφικής θνησιμότητας. Επιπλέον ήταν εύκολο στο να αποθηκευτούν.
Τέλος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παραγωγή τυριού και η σχετική κεραμική τεχνολογία αποτέλεσαν παράγοντες-κλειδιά, που βοήθησαν στην επέκταση των πρώτων γεωργών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μπορεί να αποκαλούν εμάς τους Τρικαλινούς <<τυριά>> αλλά οι Κροάτες παίρνουν την πρωτιά…!!!