Η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη «πληγή» για το διαθέσιμο εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που οι ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων συνεχίζονται.
Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023, σύμφωνα με τα οποία, το 72,7% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει πως οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τα επηρέασαν περισσότερο από τις υπόλοιπες κατηγορίες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες.
Ο πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν και το τρέχον έτος να αποτελούν την κύρια πηγή προβληματισμού για τους καταναλωτές που βλέπουν αφενός η αποκλιμάκωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων να γίνεται με αργούς ρυθμούς και παράλληλα σε άλλες, οι υψηλές τιμές και οι ανατιμήσεις να συνεχίζονται, αν και σε χαμηλότερη ένταση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Μετά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έφεραν την έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα, στην «εξίσωση» ήρθε να προστεθεί και το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή έγιναν πιο έντονα αντιληπτές στην περίπτωση του ελαιολάδου η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 58,5% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αποτυπώνονται επίσης τους τελευταίους μήνες και σε φρούτα και λαχανικά τα οποία επίσης καταγράφουν διψήφιες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά 15% και 14%. Με δεδομένο ότι η διακύμανση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα είναι ευμετάβλητες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, η ανησυχία για την διακύμανση των τιμών τους, το επόμενο διάστημα, παραμένει έντονη.
Στους παράγοντες που εγείρουν έντονο προβληματισμό για το προσεχές διάστημα ήρθε να προστεθεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που οδηγεί σε διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εφόσον η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, εκφράζονται ανησυχίες για νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά. Πέραν της συνολικής αναταραχής που προκαλείται στο διεθνές εμπόριο και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνει στην αγορά η νέα κρίση, ανησυχία υπάρχει και σχετικά με τα εισαγόμενα προϊόντα από τις χώρες της Ασίας.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων, σημαντικές για την ελληνική αγορά είναι οι εισαγωγές κατεψυγμένων αλιευμάτων από Ινδία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ καθώς και ρυζιού, τσαγιού και μπαχαρικών από Ινδοκίνα, Μιανμάρ και Καμπότζη.
πηγή: cnn.gr