Απρίλιος του 2020: η υπερχείλιση του Πηνειού στην περιοχή «εγκαινίασε» με τόνους νερού την έναρξη των αγροτικών καλλιεργειών υποχρεώνοντας τους αγρότες να υποβληθούν για μία ακόμη φορά σε έξοδα και ταλαιπωρία για τα οποία δεν έφεραν καμία ευθύνη.
Σεπτέμβριος του 2020: η υπερχείλιση του Πηνειού στην ίδια σχεδόν περιοχή, εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες, λίγο πριν τη συγκομιδή.
Η αρχή και η λήξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου στο Δήμο Φαρκαδόναςσφραγίστηκε από ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια: Πλημμύρες και καταστροφή από την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής υποδομής .
Μεγάλες εκτάσεις – εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 25.000 στρέμματα – θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και νερού στην τελευταία νεροποντή. Οι αγρότες, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα κατέβαλαν προσωπικό μόχθο και όλα τα έξοδα που απαιτούσε η καλλιέργειά τους, είδαν να χάνεται η παραγωγή της χρονιάς μέσα σε λίγες ώρες. Παράλληλα, απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εγκαταστάσειςυπήρξαν για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα που βίωσαν ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος – στο Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμιδί, Φαρκαδόνα, Κλοκοτός, Νομή, Φανερωμένη και Σερβωτά-δεν μπορούν να αποδίδονται πάντα στα καιρικά φαινόμενα, όταν μάλιστα αυτά είναι αναμενόμενα και επαναλαμβανόμενα.
Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών, αποστραγγιστικών και άλλων αναγκαίων έργων στο δήμο Φαρκαδόνας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας οδηγεί κάθε φορά στο ίδιο σκηνικό. Υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, διότι εκεί διοχετεύονται τεράστιοι όγκοι νερού.
Η ευθύνη βαραίνει διαχρονικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμους. Συγκεκριμένα: η ολιγωρία,η έλλειψη μιας πολιτικής πρόληψης, ο χαρακτηρισμός έργων ανάπτυξης ως «μη επιλέξιμων» επειδή δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον και, τέλος, η απουσία ενόςσχεδίου οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Φαρκαδόνας εκφράζει τη συμπαράστασή της σε όσους συμπολίτες επλήγησαν και έπαθαν ζημιές, παράλληλα αξιώνει:
- Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές
- Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες στο 100% των ζημιών
- Να γίνουν δωρεάν οι δηλώσεις αναγγελίας της ζημιάς των πληγέντων αγροτών.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες, η υλοποίησηή η επιτάχυνση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργωνπου θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκή Συσπείρωσης του δήμου Φαρκαδόνας
Ευαγγελία Στεργίου
Αφροδίτη Βανακάρα