Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την εφεύρεση του πρώτου λαμπτήρα πυρακτώσεως από τον Thomas Edison. Τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται και έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Ο λόγος; Μα φυσικά το γεγονός πως δεν μπορούμε να δεχτούμε και να διανοηθούμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι που έζησαν στον πλανήτη πριν από εμάς δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την ηλεκτρική ενέργεια για δουν καλύτερα το βράδυ ή για άλλους σκοπούς. Πλέον όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από το τόσο κοντινό όσο και μακρινό 1879. Βλέπετε σταδιακά η ηλεκτρική ενέργεια άρχισε να κατακλύζει όχι μόνο κάθε κλάδο της βιομηχανίας αλλά έχει πλέον εισέλθει και στην καθημερινή ζωή μας τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.
Με το πέρασμα των χρόνων λοιπόν οι κοινές λάμπες μπήκαν στα πρώτα νοικοκυριά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι πριν 35-40 χρόνια πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας δεν είχαν καν δημόσιες λάμπες φωτισμού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστια και προχώρησε αλματωδώς. Το πόσο παλιό είναι ένα σπίτι γίνεται εμφανές και από το πόσο πολλές πρίζες έχει σε κάθε χώρο και δωμάτιο αλλά και από τον τύπο αυτών. Παλαιότερα, ακόμα κι αν υπήρχε η δυνατότητα για πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, πολύ λίγοι ηλεκτρολόγοι εγκαθιστούσαν πρίζες στα σπίτια όπου εργάζονταν. Αυτό συνέβαινε επειδή η δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικών συσκευών και άλλων τέτοιων ειδών ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων.
Πλέον όμως η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο. Δεν υπάρχουν στις μέρες μας νοικοκυριά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που να μη διαθέτουν τουλάχιστον μια τηλεόραση, ένα ψυγείο, μια κουζίνα, ένα πλυντήριο ρούχων, μια ηλεκτρική σκούπα ή και ένα σίδερο σιδερώματος. Εκτός αυτών των συσκευών, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης ασύρματων τηλεφώνων, στεγνωτήριου ρούχων, πλυντηρίου πιάτων, καταψύκτη αλλά και smartphone, tablet και Η/Υ.Πέραν αυτών των μηχανών, υπάρχουν και δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες, εντοιχιζόμενες ή μη που μας έχουν κάνει τη ζωή σαφώς πιο εύκολη αλλά και πιο ακριβή για να λέμε την πάσα αλήθεια.
Μαζί με τα όλα τα ηλεκτρικά είδη πλέον απολαμβάνουμε και πληθώρα επιλογών φωτισμού όπως τα φωτιστικά οροφής από την Luminus.Lighting.Από τα μονόφωτα έως τα πολύφωτα μπορούμε πια να διαλέγουμε και λάμπες τύπου LED. Αυτές έχουν άπειρα πλεονεκτήματα τα οποία κυριαρχούν του ενός και μόνου μειονεκτήματος. Ξεκινώντας με τα θετικά αυτού του τύπου, οι λάμπεςLED, που μπήκαν στη ζωή μας το 1963 αλλά η έκρηξη στη δημοφιλία τους έλαβε χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουν τεράστια διάρκεια ζωής σε σχέση με τις συμβατικές. Για την ακρίβεια, αν ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως έχει 5.000 ώρες ζωής, μια λάμπα LEDθα έχει 25.000-30.000 ώρες ζωής. Καταλαβαίνουμε ότι αν όλες οι λάμπες στο σπίτι μας είναι LED, θα τις αλλάζουμε πολύ σπάνια ή και καθόλου. Ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως καταναλώνουν ελάχιστο ρεύμα σε σχέση με τις υπόλοιπες λάμπες του εμπορίου. Αν μία λάμπα πυρακτώσεως καίει α ρεύμα για παράξει ισχύ φωτός 55W, μία τύπου LED θα καταναλώσει α/5 ρεύμα και θα εκπέμπει την ίδια ακριβώς ισχύ φωτισμού. Συνεχίζοντας με τα θετικά των λαμπτήρων και φωτιστικών τέτοιου στυλ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ουσιαστικά βοηθάμε και εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος. Πως; Με το να καίμε λιγότερα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, οι λάμπες LED μπορούν να εκλύουν είτε θερμό είτε φυσικό είτε ψυχρό φως και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα επιλογής αυτού που ταιριάζει στο χώρο μας αλλά και στην ιδιοσυγκρασία μας.
Τα πλεονεκτήματα των LED είναι όντως πολλά όπως είδαμε και το μόνο αρνητικό είναι η τιμή τους. Αυτή είναι σχετικά υψηλή αλλά οι ελάχιστες αντικαταστάσεις και η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μας βοηθούν να εξοικονομούμε πολλά χρήματα. Για οικονομικές LED προτάσεις επιλέγουμε φωτιστικά από τη Luminus.Lighting μόνο!