Και που την ξέρετε εσείς την Μπάντρα; Εύλογη η απορία της κυρίας στους Χιονάδες, όταν άκουσε τον προορισμό μας. Κανείς δεν ξεκινά από εδώ για τον Γράμμο. Το Πληκάτι είναι η αφετηρία των διαδρομών προς τις ψηλές κορυφές (Μαύρη Πέτρα, Τσούκα Πέτσνικ) και από τον Αμάραντο ξεκινούν μακρές πεζοπορίες προς την Αετομηλίτσα και τη Γράμμοστα.
Στην πραγματικότητα, η Μπάντρα είναι ένα διάσελο πάνω στη γραμμή των συνόρων με την Αλβανία. Ακολουθώντας το όριο θα φτάσουμε πιο ψηλά, μέχρι την ανώνυμη κορφή στα 2126 μέτρα. Μια θέση με εποπτική θέα σε μεγάλο τμήμα του βουνού.
Ο Γράμμος είναι ένα τεράστιο βουνό που κατέχει μεγάλο μέρος των νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς. Όλες σχεδόν οι ψηλές κορυφές του διατάσσονται κατά μήκος των συνόρων. Με ήπιο γενικά ανάγλυφο, είναι ένα χωματοβούνι ιδανικό για μεγάλες διασχίσεις που δίνουν την ευκαιρία της γνωριμίας με την ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Αυτή η εποχή μάλιστα είναι η ιδανική για τέτοιες δραστηριότητες. Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής σε συνδυασμό με την απέριττη ομορφιά των τοπίων δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας στον οδοιπόρο.
Από το ψηλότερο σημείο των Χιονάδων συνεχίζουμε μέχρι το μαντρί στο τέλος του δρόμου. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε παράλληλα με το ρέμα μέχρι να βγούμε στο λιβάδι με τις ψηλές φτέρες. Όλη αυτή η πλευρά του βουνού είναι καταπράσινη, μια οπτική απόλαυση. Αποτέλεσμα των άφθονων βροχών που δέχεται το βουνό, αλλά και του υποβάθρου του. Σε όλη τη δυτική πλευρά κυριαρχεί το χωμάτινο στοιχείο με δάση οξιάς κυρίως που διακόπτονται από λιβάδια διάστικτα με κάθε είδους αγριολούλουδα. Ένα παράδεισος.
Σε μιάμιση ώρα περίπου μπαίνουμε σε δάσος και σύντομα βρισκόμαστε πάλι σε λιβάδι. Μπροστά μας τώρα η πρώτη από τις κορυφές, ένας κώνος πράσινος, ως το ψηλότερο σημείο του. Αποφεύγουμε ένα κοπάδι κάτω από τα απειλητικά γαυγίσματα των φρουρών του και αφού ανεβούμε στην κορυφή, βαδίζουμε βορειοανατολικότερα, μέχρι τη δεύτερη και ψηλότερη.
Στα πόδια μας απλώνεται ο κάμπος της Αλβανίας. Χωριά μικρά και μεγάλα, δυο ταμιευτήρες νερού. Από ψηλά, οι λεπτομέρειες σβήνουν. Με λίγες γραμμές και πέντε χρώματα θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον κόσμο ολόκληρο.