Ανακοίνωση ΝΑΡ Υγειονομικών
Μόλις τέλειωσαν τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια της συζύγου του Πρωθυπουργού κ. Γκραμπόφσκι και του κυβερνητικού βουλευτή κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου (ο οποίος πέρσι τέτοιον καιρό απαιτούσε να κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία), αμέσως ξεχάστηκαν οι υποκριτικοί ύμνοι υπέρ της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης από τα επικοινωνιακά κέντρα του συστήματος και άρχισαν πάλι οι κραυγές υπέρ της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης και πάντα συστημικής «Καθημερινής» όπου ξιφουλκούν υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ τέσσερεις άνθρωποι που ΔΕΝ είναι υγειονομικοί του ΕΣΥ: δύο πανεπιστημιακοί καθηγηταί γιατροί και ένας στρατιωτικός γιατρός (και οι τρεις με «νόμιμο» προνόμιο ιδιωτικού ιατρείου και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τις θέσεις ευθύνης τους σε δημόσια νοσοκομεία) και ένας αστός πολιτικός πρώην υπουργός.
Η δομή της «λογικής» τους βαρετά κοινότυπη: αραδιάζουμε 8 πασιφανέστατες επισημάνσεις που αποτελούν αιτήματα του υγειονομικού κινήματος εδώ και καμιά εικοσιπενταριά χρόνια για να «κουκουλώσουμε» πίσω από αυτές με κουτοπόνηρο τρόπο 4 υποβολιμιαίες «παραγγελιές» οι οποίες εξυπηρετούν εμάς τους ίδιους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Μάλιστα αυτές οι 4 κουτοπονηριές είναι τόσο αδέξια υποβολιμιαίες από την κυβερνητική και γενικότερη «επιχειρηματική» πολιτική που δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να απαντηθούν:
- (8): «Περιορισμός διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοποίηση της τεχνολογίας». Εδώ είτε οι συντάκτες του κειμένου εννοούν πως τα νοσοκομεία θα πρέπει να γεμίσουν με ρομπότ τα οποία θα καθαρίζουν, θα φυλάνε, θα κάνουν κτιριακές συντηρήσεις, θα μαγειρεύουν, θα μεταφέρουν κλπ ή απλούστατα γράφουν εν γνώσει τους ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να δοθούν σε εργολαβικές εταιρείες ή άλλου τύπου ιδιωτικά funds. Ξέρουν και οι πέτρες πως το «διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό» είναι εδώ και δεκαετίες τόσο λιγοστό που κρίσιμες λειτουργίες (όπως π.χ. λογιστικές, τεχνικές κλπ) έχουν ήδη από καιρό ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται ΠΟΛΕΜΟΣ (κυριολεκτικά …) με τους ιδιώτες εργολάβους ανθρώπινης εργασίας όσον αφορά το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης.
- (10): «Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανάμεσα (στο ΕΣΥ και στον) ΕΟΠΥΥ (από την μία και) στον ιδιωτικό τομέα υγείας και στην ασφαλιστική αγορά (από την άλλη).» Στο συγκεκριμένο σημείο οι κυρίες και οι κύριοι αποκαλύπτουν πόσο ψευδεπίγραφα είναι αυτά που έλεγε ως και τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση και που εξακολουθεί να λέει ακόμα το φιλοκυβερνητικό προεδρείο του ΠΙΣ : πως τάχα οι ΣΔΙΤ θα αφορούν μόνο κτιριακές οικοδομήσεις και κάποιες εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις. Είναι σαφές λοιπόν πως στην πραγματικότητα πρόκειται από την μία για σχέδιο εισβολής στα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και από την άλλη για ακόμα μεγαλύτερη απομύζηση των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ από τον ιδιωτικό τομέα διάγνωσης και περίθαλψης μέσω των γνωστών σκανδαλωδών κρατικοδίαιτων λεόντειων κατά του δημοσίου συμφέροντος συμβάσεων . Άλλωστε ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος με τον ΕΚΠΥ- ΕΟΠΥΥ 2018 και τα περίφημα “DRGs”, ο ΣΥΡΙΖΑ σέντραρε για να σκοράρει η ΝΔ. Λογικό να ξιφουλκούν υπέρ τέτοιων «μεταρρυθμίσεων» πανεπιστημιακοί μεγαλοκαθηγηταί και στρατιωτικοί αρχίατροι εκπρόσωποι ενός κατεστημένου που από χρόνια λειτουργεί ως «γέφυρα» ψαρέματος «πελατείας» από το δημόσιο νοσοκομείο και εκβιαστικής «καθοδήγησής» της προς ιδιωτικές κλινικές. Τους ευχαριστούμε λοιπόν για την αποκαλυπτική τους ειλικρίνεια.
- (11): «Πιο στενή συνεργασία του ΕΣΥ με τα πανεπιστήμια της χώρας». Εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος που έχει έστω και την παραμικρή σχέση και γνώση από την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατί ξέρει πως η μετάφραση της παραπάνω πρότασης από τα «Μεγαλοκαθηγητοφιλελευθερικά» στα Ελληνικά σημαίνει απλούστατα «πιο μεγάλη υποταγή των δημόσιων νοσοκομείων στα ιδιοτελή συμφέροντα του πανεπιστημιακού ιατρικού κατεστημένου και των ευνοουμένων του». Σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η αθλιότητα ενάντια στους γιατρούς ΤΕΠ και ΕΚΑΒ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που υλοποιεί τώρα η ΝΔ με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων και των ατομικών μωροφιλοδοξιών μιας χούφτας τέτοιων ευνοουμένων, σε μια χώρα όπου είναι θεσμός να απέχουν καθημερινά κάποιοι κ.κ. καθηγηταί από τα καθήκοντα που τους έχει αναθέσει η πολιτεία (εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής, μεταπτυχιακά, διδακτορικές διατριβές) και να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο προσοδοφόρο για χρήμα και για δόξα (ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, επιτροπές και επιτροπάτα λήψης αποφάσεων επί παντός επιστητού), σε μια δυστοπία όπου η πολιτεία διαχρονικά παραβιάζει υπέρ των κ.κ. Αρχικαθηγητών Ιατρικής τους ίδιους τους δικούς της νόμους (π.χ. πως τα πανεπιστημιακά τμήματα πρέπει να στελεχώνονται από πανεπιστημιακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων και ΟΧΙ από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ που συνήθως οι κ.κ. καθηγηταί τους έχουν ως «σκλαβάκια» για την εφημερία και για την λάντζα), αποτελεί ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΘΡΑΣΟΥΣ αυτή σας η φρασούλα κυρίες και κύριοι.
- (12): «Δίκτυο νοσοκομείων με προγραμματικές συμφωνίες και κοινό, ενδεχομένως, μάνατζμεντ». Άλλη μια κουτοπόνηρη αμπελοφιλοσοφία επιπέδου ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Α’ έτους. Προσέξτε : αν εδώ εννοείται επέκταση της διοικητικής συγχώνευσης νοσοκομείων (π.χ. στα ήδη από χρόνια συγχωνευμένα όσον αφορά την διοίκηση νοσοκομεία του Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο να προστεθεί και το νοσοκομείο Ρεθύμνου και να πάμε σε νέο πρότυπο διοικητικής συγχώνευσης από το ισχύον των παλιών νομών) τότε οι λέξεις «προγραμματικές συμφωνίες» είναι ξεκάρφωτες και ακατανόητες. Προφανώς λοιπόν υπονοείται κάτι άλλο : «προγραμματικές συμφωνίες» (μικρά … μνημόνια) σε συνδυασμό με «κοινό μάνατζμεντ» σημαίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας και επίσης επέκταση του «κουμάντου» των κ.κ. πανεπιστημιακών Αρχικαθηγητών σε ακόμα περισσότερα νοσοκομεία, ακόμα περισσότερα τμήματα, ακόμα περισσότερους ασθενείς εν δυνάμει «πελάτες», ακόμα περισσότερους «υποτελείς» γιατρούς κλπ.
Συμπερασματικά εδώ ισχύει απόλυτα η σοφή λαϊκή παροιμία που μιλάει για κάτι «αλεπούδες στο παζάρι»: εκπρόσωποι του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού ιατρικού κατεστημένου (καμία σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ) με «μαϊντανούς» έναν στρατιωτικό αρχίατρο (επίσης καμία σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ) και έναν παλιό αστό πολιτικό της κυβέρνησης Σημίτη (που το όνομά του είχε συνδεθεί με την πρώτη απόπειρα ριζικής κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος) αναμασούν χιλιοειπωμένες ακρονεοφιλελεύθερες κοινοτυπίες. Τίποτα «καινοτόμο» δεν υπάρχει εδώ. Αντίθετα υπάρχει αραχνιασμένος, δογματικός αναχρονισμός : επιστροφή 40 χρόνια πίσω, στο 1980, με σχεδόν όλα τα νοσοκομεία ιδιωτικά, με τον ασθενή να πληρώνει από την τσέπη του «εξτραδάκια», με ολιγάριθμους Αρχικαθηγητάς απόλυτους αφέντες των πάντων από το ύψος των δυσπρόσιτων εδρών τους να εκμεταλλεύονται τόσο των ανθρώπινο πόνο όσο και την μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών (τους ειδικευόμενους, τους γιατρούς ΕΣΥ, την έντιμη και μαχόμενη πλειοψηφία των ίδιων των πανεπιστημιακών γιατρών), τους νοσηλευτές κλπ κλπ ….
Οπότε κυρίες και κύριοι, ασχοληθείτε με την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και αφήστε τις κουτοπονηριές για θέματα που ΔΕΝ σας αφορούν. Θα σας αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να έχετε γνώμη για το ΕΣΥ όταν κλείσετε τα ιδιωτικά σας ιατρεία, όταν σταματήσετε τις συνεργασίες σας με τις ιδιωτικές κλινικές και ενταχθείτε στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όπως οι γιατροί του ΕΣΥ. Μέχρι τότε κ.κ. Κοτανίδου, Χρούσο, Μπέκο και Αλέκο Παπαδόπουλε παρακαλούμε να μην μιλάτε για «ασθένειες του ΕΣΥ» απλούστατα γιατί οι μεγαλύτερες ασθένειες του ΕΣΥ είναι τα «δίπορτα» εκβιαστικής μετατροπής ασθενών δημόσιων νοσοκομείων σε «πελάτες» ιδιωτικών ιατρείων και ιδιωτικών κλινικών και οι αστικές κυβερνητικές πολιτικές της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης και της τροφοδοσίας ημετέρων κρατικοδίαιτων ιδιωτών «επιχειρηματιών» με ζεστό κρατικό και κοινωνικοασφαλίστικό χρήμα.
Με απλά λόγια η «ασθένεια» είναι το κατεστημένο που εσείς εκπροσωπείτε.
Τόσο αμετανόητοι πια; δεν διδαχτήκατε τίποτα από την πανδημία;
ΝΑΡ Υγειονομικών