Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη βουλή για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε πως με τις αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «απεμπολείται δημόσια εξουσία» ενώ παράλληλα «καταστρατηγείται κάθε έννοια του Συντάγματος», σημειώνοντας παράλληλα τις έντονες ενστάσεις από το σύνολο των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, στηριζόμενη στην αποδοχή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με τη συναίνεση βέβαια της Αντιπολίτευσης.
Είναι, όμως, επίπλαστο αυτό το μήνυμα ενότητας, βαφτίζοντας ως λαϊκιστές, βαφτίζοντας ως μίζερους αυτούς οι οποίοι αναπτύσσουν μια αντίθετη λογική. Είναι χαρακτηριστική η συμβουλή του Πρωθυπουργού ότι «εσείς μεταφέρετε το μήνυμα της κοινωνίας και αφήστε τους αντιπάλους, για δικούς τους λόγους λαϊκίζουν, ασχολούνται με μικροκομματικά, υποκρίνονται». Σήμερα μάθαμε ότι είναι υποκρισία το να υποβάλλεις ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Όμως, ποιο είναι άραγε το μήνυμα της κοινωνίας σήμερα, την πρώτη ημέρα επανόδου σιγά-σιγά στην κανονικότητα; Ποιο είναι το μήνυμα της κοινωνίας γι’ αυτό το νομοσχέδιο; Το εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Το εκφράζουν οι επιστημονικοί φορείς; Το εκφράζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Το εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη;
Θα κάνω μια υπόθεση, ότι εμείς ίσως να είμαστε και υποκριτές, όπως μας κατηγόρησε η κυρία Μπακογιάννη, ίσως και να λαϊκίζουμε, ίσως να θέλουμε να εκμεταλλευτούμε κομματικά, πολιτικά τις καταστάσεις. Η κοινωνία, όμως, η οποία φωνάζει γι’ αυτό το νομοσχέδιο; Ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος κρούει το καμπανάκι ότι πιθανότατα έχουμε θέματα αντισυνταγματικότητας; Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το τμήμα Περιβάλλοντος, όλες οι γνωστές οργανώσεις, όλα τα γνωστά κινήματα και αυτοί λαϊκίζουν; Και αυτοί είναι υποκριτές; Εδώ πάει το «έλεος, κύριε Υπουργέ». Δεν γίνεται να είναι και η Αντιπολίτευση λαϊκιστές αλλά και η ίδια η κοινωνία. Εκτός αν θεωρείτε ότι και η ίδια η κοινωνία είναι υποκριτές που διαμαρτύρονται δικαίως για αυτό το νομοσχέδιο. Και όλους εμάς, οι οποίοι μεταδίδουμε αυτό το μήνυμα της κοινωνίας, μας βαφτίζετε ότι είμαστε μικροκομματικοί εκμεταλλευτές.
Κατ’ αρχάς έπρεπε για το νομοσχέδιο να είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης επισπεύδον. Κάνετε ένα μεγάλο σφάλμα. Υποτίθεται ότι αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το περιβάλλον, ενώ καθαρά θέλετε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι πράγματι λυπηρό, όταν έχουν περισταλεί ελευθερίες των πολιτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να κινδυνεύουν να περισταλούν και άλλα πράγματα, όπως ο φυσικός πλούτος, όπως η φύση και το περιβάλλον.
Ακούσαμε λόγια ηχηρά, λόγια δυνατά, λόγια που μπορούν να συγκινήσουν, λόγια που μπορούν να πείσουν. Οκτώ χρόνια να βγει μία άδεια. Δέκα χρόνια. Όταν το ακούει κάποιος λέει: «Πιθανόν έχει δίκιο. Έλεος». Έξι χρόνια να βγει μια άδεια. Γι’ αυτό τι κάνουμε; Καταργούμε την αδειοδότηση. Το μεγάλο λάθος που κάνετε είναι ότι βάζετε την αδειοδότηση για το περιβάλλον, την καθιστάτε μια τυπική διοικητική διαδικασία. Τη βαφτίζετε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί εγγύηση για τα συνταγματικά αγαθά που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι τρομερό αυτό που κάνετε. Πηγαίνετε στο άλλο άκρο.
Σύμφωνα με το κράτος δικαίου και το ελληνικό Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένη η πολιτεία για ένα ευέλικτο διοικητικό περιβάλλον. Νομίζω ότι σ’ αυτό δεν μπορεί να αδιαφορήσει κανείς. Δεν υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία. Είναι ένα ευέλικτο διοικητικό περιβάλλον, αλλά με τις εγγυήσεις του Συντάγματος, με την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν εισάγεται θεσμούς όπως είναι ο ιδιώτης αξιολογητής, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός για να καταλάβει ότι απεμπολείτε δημόσια εξουσία. Δεν χρειάζεται να είσαι δικηγόρος για να καταλάβεις ότι όταν ένας ιδιώτης αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει, να καταλήξει, να γνωμοδοτήσει, να κρίνει για τους περιβαλλοντολογικούς όρους, καταστρατηγείται κάθε έννοια του Συντάγματος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, κύριε Πρόεδρε, ανέφερε ότι η επέκταση της ισχύος της ΑΕΠΟ από τα δέκα στα δεκαπέντε χρόνια ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματική. Προφανώς και δεν σας ενδιαφέρει.
Ενεργειακές κοινότητες. Τις αφήνετε πολύ πίσω. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, κάνετε λόγο για την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη, ξέρετε, είναι μια λέξη η οποία δεν χτίζεται μέσα σε έναν μήνα. Δεν χτίζεται σε λίγες εβδομάδες. Διαπιστώσατε την αναγκαιότητα του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας λόγω της πανδημίας και καλά κάνατε. Εδώ στο περιβάλλον δεν διαπιστώνετε την ίδια αναγκαιότητα το δημόσιο να εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος;
Η εμπιστοσύνη πολίτη-πολιτείας δεν μπορεί να χτιστεί με τέτοιου είδους νομοσχέδια. Απεναντίας, κλονίζεται η σχέση του πολίτη προς την πολιτεία και γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=H-9GFwiXQwA