Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να οριστεί συγκεκριμένη μέρα για τον εορτασμό της ποίησης. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πράγμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1999. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, γιορτάζει η δύναμη των λέξεων και των ερμηνειών τους, δύναμη ικανή να φέρει την άνοιξη στο πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου.
Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με την έκδοση του ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Αύγουστος», εικονογραφημένου από τον μαθητή του σχολείου Αποστόλη Ντούτσια. Η εικονογράφηση του συγκεκριμένου ποιήματος έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ποίηση: ταξίδια ψυχής», που υλοποιείται στο σχολείο, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Θεοδώρας Φαλαγκάρα. Ο μαθητής, με το ταλέντο και τη φαντασία του, έκανε εικόνα τους στίχους του νομπελίστα ποιητή, στίχους για τη θάλασσα και τον έρωτα, και δίνει φτερά στον αναγνώστη να ταξιδέψει με τη βάρκα του Αυγούστου, κοιτάζοντας άστρα και μυρίζοντας γιασεμιά…
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων συγχαίρει θερμά τον μαθητή για το έργο του, που αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία και την προσφορά των πολιτιστικών προγραμμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Για τους φίλους της ποίησης και για τα σχολεία τυπώθηκαν 1500 δίπτυχα με το ποίημα τα οποία και θα μοιραστούν μόλις επιστρέψουμε στα σχολεία μας. Μέχρι τότε μπορείτε να ξεφυλλίσετε την ηλεκτρονική έκδοση του ποιήματος στον σύνδεσμο https://en.calameo.com/read/0026517119cfcc686aa37