H ομάδα Green Team του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, που αποτελείται από 21 μαθητές της Α΄ τάξης, συμμετέχει στο πρόγραμμα « At the school of Open Cohesion- ASOC», το οποίο συντονίζεται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και υλοποιείται πιλοτικά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα At the School of Open Cohesion (ASOC) είναι μια ενέργεια στο πλαίσιο επικοινωνίας του ΕΣΠΑ, που απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία και την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των νέων για τα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται στο ιταλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα
A Scuoladi Open Coesione, το οποίο αναπτύχθηκε ως μέρος της εφαρμογής ενός εθνικού προγράμματος στην Ιταλία με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση τεχνολογιών ανοικτών δεδομένων και Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας.
Οι μαθητές των σχολείων με την υποστήριξη και την εποπτεία δύο εκπαιδευτικών θα εκπονήσουν ερευνητική εργασία σχετικά με ένα έργο που υλοποιείται ή έχει υλοποιηθεί στην περιοχή τους, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το αντίστοιχο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η ερευνητική εργασία θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία για το έργο.
Η επιλογή του ονόματος Green Team από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων αυτοπροσδιορίζει τη διάθεση των μαθητών να ασχοληθούν με ένα περιβαλλοντικό θέμα, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που απασχολεί έντονα όλο τον σύγχρονο κόσμο.
Το έργο που θα μελετηθεί είναι η κατασκευή της Β΄ Φάσης στο ΧΥΤΑ Τρικάλων που εξυπηρετεί τη Διαχειριστική Ενότητα της Δυτικής Θεσσαλίας. Το έργο αναφέρεται στην επέκταση της ήδη λειτουργούσας κυψέλης ταφής των αποβλήτων, με τα απαραίτητα συνοδά έργα για τη διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου, καθώς και την εσωτερική οδοποιία, τη διαχείριση όμβριων, τα κτιριακά, τα Η/Μ, τα περιβαλλοντικά, κ.λ.π.
Η κατασκευασθείσα στην Α΄ Φάση κυψέλη ταφής και τα συνοδά της έργα στο ΧΥΤΑ Τρικάλων, προβλεπόταν να εξυπηρετεί τους ΟΤΑ των Τρικάλων αλλά τελικά εξυπηρετήθηκαν και οι ΟΤΑ της Καρδίτσας, οπότε η επάρκεια μειώθηκε κατά 50% περίπου. Συνεπώς προέκυψε η ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία, είναι ένα πρωτοποριακό έργο που υλοποιήθηκε πολύ κοντά στην περιοχή κατοικίας των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το αντίστοιχο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Οι συντονιστές καθηγητές: Αθανασία Ζαραμπούκα – Θεόδωρος Ζουλιανίτης