Τα νέα της πόλης

«Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble: Παράθυρο στο Σύμπαν»

16 Feb 2020

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας – Παράρτημα Τρικάλων με το παραπάνω θέμα.Ομιλητής ήταν ο Δρ. Χρυσοβέργης Μιχαήλ, Μαθηματικός – Αστροφυσικός, ο οποίος εξήγησε απλά και κατανοητά τον τρόπο λειτουργίας του τηλεσκοπίου Hubble, τη συμβολή του στη μελέτη του διαστήματος καθώς και την αξία του για την εξέλιξή της.

Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι τον Απρίλιο του 1990 και έχει πάρει το όνομά του από τον Αμερικανό αστρονόμο ΈντγουινΧαμπλ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευέλικτα τηλεσκόπια, το οποίο έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες, οι οποίες δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Αν και προβλεπόταν να λειτουργεί για δέκα έτη,εντούτοις συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάλειπτα έως και σήμερα Το τηλεσκόπιο Hubbleείναι ένας μεγάλος τεχνητός δορυφόρος με μάζα 11,25 τόνους, μήκους 13,2 μ. και διάμετρο 4,2 μέτρα που περιφέρεται σε ύψος περίπου 600 χλμ. πάνω από τη Γη με ταχύτητα 25.000 χλμ. την ώρα. Φέρει εξωτερικά ηλιακούς συλλέκτες που φορτίζουν μπαταρίες παρέχοντας λειτουργία όταν κινείται στη σκιά της Γης.

Το τηλεσκόπιο έχει ταξιδέψει πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, καταγράφοντας εικόνες έως και 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί είναι πολύ σημαντικές για τους αστρονόμους ως προς την κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης των άστρων, πλανητών και γαλαξιών στο πέρασμα του χρόνου.Η συμβολή του στην αστρονομία είναι τεράστια,διότι έδωσε και δίνει δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται σε νέες θεωρίες βοηθώνταςέτσι στην επίλυση κάποιων από τα προβλήματά της.

Η παρουσίαση από τον κ. Χρυσοβέργη ήταν πολύ αναλυτική με πολλές σπάνιες σχετικές εικόνες,οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για εξήγηση και κατανόηση φαινομένων και των σταδίων εξέλιξης του σύμπαντος. Τέθηκαν προβληματισμοί και έγινε σαφές και κατανοητό στο ακροατήριο ότι το σύμπαν είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που συνεχώς εξελίσσεται, με την επιστημονική κοινότητα να προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσεων επιβίωσης του ανθρώπινου είδους στο απώτερο μέλλον.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί από το ακροατήριο, δόθηκαν απαντήσεις από τον ομιλητή, με βασικό αναπάντητο ερώτημα, γιατί η Αστρονομία δεν διδάσκεται στα σχολεία αφού η μελέτη της είναι τόσο σημαντική για το μέλλον του πλανήτη.

Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα Μέλη και τους Φίλους του Παραρτήματος Τρικάλων. Τυχερός της χρονιάς ήταν ο κ. Ούτρας Γεώργιος ο οποίος κέρδισε το χρυσό φλουρί.

Από την Διοικούσα Επιτροπή

admins
Author: admins

Βελτίωση και αποκατάσταση του Δασικού Τουριστικού Περιπτέρου Πύλης

Βελτίωση και αποκατάσταση του Δασικού Τουριστικού Περιπτέρου Πύλης

Στην ανάθεση μελετών, έχει προβεί ο Δήμος Πύλης, που αφορούν την βελτίωση και αποκατάσταση του Δασικού Τουριστικού Περιπτέρου Πύλης …
Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην Πιαλεία μέσα σε μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα

Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην Πιαλεία μέσα σε μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα

Πραγματοποιήθηκε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην Πιαλεία την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην πλατεία του Χωριού …
Νίκη ουσίας ο ΑΟΤ BC 75-87 στην Ελευθερούπολη

Νίκη ουσίας ο ΑΟΤ BC 75-87 στην Ελευθερούπολη

Το ήθελε, το δούλεψε και το πέτυχε. Ο ΑΟΤ BC πέρασε νικηφόρα από την Ελευθερούπολη κερδίζοντας 75-87 …
Στον Μύλο των Ξωτικών ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς

Στον Μύλο των Ξωτικών ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς

Τον Μύλο των Ξωτικών με τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αυτό το τριήμερο, επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς …