Η ομιλία που εκφωνήθηκε σήμερα 3 Νοεμβρίου από τον Κωνσταντίνο Ρίζο κατά την «Ημέρα των Πολυτέκνων» στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Τρικάλων μετά τη Θεία Λειτουργία.
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον φιλόξενο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Τρικάλων, οι πολύτεκνοι των Τρικάλων για να τιμήσουμε τους προστάτες μας Άγιο Τερέντιο, Αγία Νεονίλλη και τα επτά τέκνα τους Σάρβηλο, Νίτα, Ιέρακα, Θεόδουλο, Φώτιο, Βήλη και Ευνίκη, η μνήμη των οποίων εορτάζεται κανονικά στις 28 Οκτωβρίου.
Η «Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας» έχει θεσμοθετηθεί από χρόνια να εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη.
Ευχαριστούμε τον π.Βασίλειο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία τους. Ευχαριστώ και το Δ.Σ. για την τιμή που μου κάνει να είμαι ο ομιλητής κατά τη σημερινή εορτή του Συλλόγου μας.
«Στην εποχή μας η Ελλάδα υποφέρει από γενική ατεκνία και γενικά ολιγανθρωπία, ένεκα της οποίας και οι πόλεις ερημώθηκαν και η παραγωγή σταμάτησε, μολονότι δεν έγιναν ούτε πόλεμοι ούτε επιδημίες. Αν κανένας συμβούλευε να στείλουμε στα μαντεία να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε πολυαριθμότεροι και να κατοικούμε ορθολογικότερα στις πόλεις, δεν θα φαινόταν αφελής εφόσον η αιτία είναι ολοφάνερη και η επανόρθωση εξαρτάται από μας; Και όλα αυτά γιατί οι άνθρωποι αγαπούν την πολυτέλεια, το χρήμα και την τεμπελιά, και δεν επιθυμούν ούτε να παντρεύονται ούτε παντρευόμενοι να ανατρέφουν παιδιά, αλλά το πολύ-πολύ δέχονται να έχουν ένα ή δύο παιδιά για να τα αφήσουν πλούσια και να τα μεγαλώνουν με σπατάλη, χωρίς να αντιλαμβά-νονται πόσο μ’ αυτόν τον τρόπο η κακοδαιμονία αυξάνεται».
Το κείμενο αυτό περιγράφει επακριβώς τη δημογραφική κατάσταση, που επικρατεί στη σημερινή Ελλάδα. Και όμως, γράφτηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο και αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε τότε στις ελληνικές πόλεις. Βλέπετε η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι συνέπειες, ως γνωστόν, ήταν καταστροφικές. Η υποδούλωση στους Ρωμαίους ήλθε σαν φυσιολογικό επακόλουθο.
Η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη χώρα.
1.Αμυντικές. Τα τελευταία πενήντα χρόνια παρατηρείται πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των στρατευσίμων της τάξεως του 70% (περιοδικό ΔΡΩΜΕΝΑ, Ιούνιος 1996). Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθούμε ότι γειτονικές χώρες ανθούν πληθυσμιακά.
Ένα άλλο σχετικό θέμα είναι η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του πληθυσμού εξαιτίας των μεγάλων εισροών μεταναστών και προσφύγων. Η αριθμητική συσχέτιση μεταξύ γηγενών και αλλοδαπών έχει μεγάλη σημασία για κάθε χώρα, ειδικά τις μικρές.
2.Οικονομικές. Η οικονομική ανάπτυξη (επενδύσεις, αύξηση του εθνικού προϊόντος, μείωση της ανεργίας) πετυχαίνεται όταν αυξηθεί η συνολική ζήτηση είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό (εξαγωγές) για τα προϊόντα που παράγονται σε μια χώρα.
Η ερήμωση της υπαίθρου έχει ως αποτέλεσμα αρκετές αγροτικές εκτάσεις να μένουν ανεκμετάλλευτες και έτσι να μειώνεται το αγροτικό προϊόν και εισόδημα.
Ίσως πιο σημαντικό είναι το ζήτημα του ασφαλιστικού. Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, καθώς και των δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Μία άλλη διάσταση του ασφαλιστικού είναι η αναλογία συνταξιούχων και ασφαλισμένων, εργαζομένων. Σύμφωνα με ειδικές μελέτες θεωρείται ως αποδεκτή η αναλογία 1:4, δηλαδή 4 ασφαλισμένοι προς 1 συνταξιούχο. Το 1992, για παράδειγμα, η αναλογία για το ΙΚΑ ήταν μόλις 1:2,74. Οι συνέπειες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση.
3.Κοινωνικές. Σημαντική συνέπεια της υπογεννητικότητας είναι η ερήμωση της υπαίθρου, όπως ελέχθη και παραπάνω. Τα περισσότερα χωριά, όχι μόνο τα ορεινά, αλλά και πολλά πεδινά, εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες. Οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην Τρίτη ηλικία, ενώ πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά, ιδίως τον χειμώνα. Οι ιερείς έχουν ξεχάσει πώς γίνονται οι γάμοι και οι βαπτίσεις και μόνο με κηδείες και μνημόσυνα ασχολούνται. Επίσης παρατηρείται σοβαρή μείωση του αριθμού των μαθητών και κλείσιμο σχολείων σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται και περιορισμένους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά; Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση προϋποθέτει θετικό ισοζύγιο της φυσικής κίνησης του πληθυσμού. Με άλλα λόγια οι γεννήσεις να υπερτερούν των θανάτων, γεγονός που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Εδώ έρχονται οι πολύτεκνοι και «βάζουν πλάτη». Οι πολυμελείς οικογένειες, λόγω του μεγέθους τους, αμβλύνουν ως ένα βαθμό τις ανωτέρω αρνητικές συνέπειες. Τα παιδιά των πολυτέκνων αυξάνουν τον αριθμό των στρατευσίμων ενδυναμώνοντας την εθνική μας άμυνα. Οι πολύτεκνοι, ως καταναλωτές αγαθών, τονώνουν την ενεργό ζήτηση, όπως λέμε στα οικονομικά, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή και την απασχόληση. Συμβάλλουν επίσης στην ανάσχεση του ασφαλιστικού προβλήματος. Τέλος, βοηθούν να παραμένουν ανοιχτά κάποια σχολεία στα χωριά, όπως στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, το γνωστό «πολυτεκνικό χωριό». Οι πολύτεκνοι προσφέρουν πολλά στο έθνος μας, είναι οι αιμοδότες του.
Αγαπητοί μου,
Η μεγαλύτερη προσφορά σε μια κοινωνία, σε ένα κράτος είναι η δημιουργία νέων ανθρώπων, η γέννηση παιδιών. Ο πολύ γνωστός ηθοποιός Γιάννης Βόγλης σε συνέντευξη που έδωσε πριν από χρόνια μίλησε για τη ζωή και το έργο του. Αναφέρθηκε βέβαια και στις πολλές και αξιόλογες ταινίες που γύρισε. Εκείνα όμως για τα οποία μίλησε με πολύ καμάρι ήταν τα παιδιά του, τα οποία ήταν κοινοί άνθρωποι, όχι κάτι ιδιαίτερο. Το ίδιο έκανε και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ Μίνωας Κυριακού. Δεν επαίρονταν για τα επιχειρηματικά του κατορθώματα και τα πλούτη του, αλλά για τα παιδιά του. Άκουσα επίσης και έναν απλό άνθρωπο να λέει για τον νεαρό γιο του: «Αυτό το παιδί δεν το αλλάζω με τίποτα, ακόμα κι αν μου τάξουν όλο τον κόσμο».
Ευχαριστώ πολύ.
Κωνσταντίνος Δ. Ρίζος