Από το έμψυχο υλικό του ηρωικού 5ου Συντάγματος Πεζικού, που έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον Ιταλογερμανικό άξονα, πέρασαν οι καλύτεροι και ικανότεροι αξιωματικοί και οπλίτες, με κορυφαία φυσικά φυσιογνωμία τον Τρικαλινό Στρατηγό Χρήστο Καβράκο, που ήταν παντού μπροστάρης, λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Το 1932 ως Διοικητής του 5ου ΣΠ με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, κατασκεύασε το μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται σήμερα έξω από την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, εκεί που γίνονται σήμερα οι καταθέσεις στεφάνων.
Στο θρυλικό ύψωμα 731, στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, όπου έπεσαν 98 Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες στρατιώτες, έγιναν ομηρικές μάχες μεταξύ των Ελλήνων και Ιταλών στρατιωτών. Πέσαν μάλιστα τόσα πολλά βλήματα στο πεδίο της μάχης, που «βούλιαξε» στην κυριολεξία το βουνό…ήταν το σημείο που έπεσαν τα περισσότερα βλήματα, απ’ οπουδήποτε αλλού στον πόλεμο του ’40.
Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, γίνεται ιδιαίτερη μνεία τόσο στο ύψωμα 731 όσο και το 5ο ΣΠ, όπου είναι χαραγμένα το ονόματα και των δύο επάνω στο μνημείο.
Από τα Τρίκαλα ήταν και οι δύο πρώτοι νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου, από τους Αξιωματικούς ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας με καταγωγή από τον Πλάτανο και από τους στρατιώτες ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης με καταγωγή από την Πιαλεία.
Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να κυματίζει σε όλα τα ελληνικά σπίτια περήφανη η Ελληνική σημαία και να καμαρώσουμε σε όλες τις παρελάσεις τα νιάτα της πατρίδας μας.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους του 1940.
Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας
Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων
Στη φωτογραφία: Μαζί με τους κληρωτούς της κλάσεως 1935 του Β΄ΣυντάγματοςΒαρέως Πυροβολικού Λαρίσης, που έλαβαν μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το εικονιζόμενο κανόνι είναι 10,5 χιλιοστών και η βολή του έφτανε μέχρι 14 χλμ.και είχε απόλυτη ευστοχία, αποδεκατίζοντας τους επιτιθέμενους Ιταλούς. Από το αρχείο του Δημητρίου Δεληλίγκα (πρώτος από αριστερά στην κάτω σειρά)