Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτύξει τη δράση της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, η είσοδος των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος.
«Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και αυτό είναι ένα στοίχημα, γιατί, ως χώρα, έχουμε πάρα πολύ γερασμένο αγροτικό πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων, θέμα που έθεσαν ως προτεραιότητα τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε για δύο άμεσα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο εξάμηνο: τον εντατικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας στη διερεύνηση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είτε οπωροκηπευτικών και οσπρίων είτε των προϊόντων του γάλακτος.
Ο υφυπουργός επανέλαβε και την υπόσχεση της κυβέρνησης για τα φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς και συνεργατικά σχήματα.
Σε ερώτηση για το θέμα της ΔΕΗ και την επόμενη ημέρα, ο κ. Σκρέκας είπε: «Βλέπαμε το πρόβλημα να έρχεται, προειδοποιούσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το έκρυβε κάτω από το χαλί και προσπαθούσε να το μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και έγινε, δημιουργώντας ακόμη χειρότερο πρόβλημα στην επιχείρηση», ενώ συμπλήρωσε «το 2014, η ΔΕΗ είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων άνω του 1,2 δισ. ευρώ ενώ το 2018 είχε ζημιές 900 εκατ. ευρώ».
Τα αιτήματα προς τον υφυπουργό κ. Σκρέκα
Τον Τρικαλινό υφυπουργό, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, υποδέχτηκε στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσιούμαρης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη του αρδευτικού έργου της βόρειας ζώνης Πολυφύτου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας, τού ανέφερε ότι το 95% του παραγόμενου γάλακτος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας φεύγει από την περιοχή και υφίσταται επεξεργασία σε γειτονικές περιφέρειες. «Είμαστε μια αποικία κ. υπουργέ», τού ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης στη δημιουργία δομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του παραγόμενου γάλακτος.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού των Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, οινοποιεία στη Σιάτιστα και τους συνεταιρισμούς ροδακινοπαραγωγών στο Βελβεντό Κοζάνης.