Τη βούληση της Κυβέρνησης να προωθήσει μόνιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραπλάνησε τους τευτλοπαραγωγούς και δεν προνόησε για τη διάθεση της παραγωγής.
Εμείς, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τη ζημία των παραγωγών και ήδη έχουμε ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση μας να υπάρχει παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα και το 2020, ώστε να διασφαλίσουμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης, σε συνεργασία και με την Τράπεζα Πειραιώς αναζητούμε έναν σοβαρό επενδυτή για να λειτουργήσει τουλάχιστον ένα από τα εργοστάσια της ΕΒΖ και να μην εισάγουμε το 100% της εγχώριας κατανάλωσης ζάχαρης.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η Βουλή εντός του 2019 θα αφορά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε και στη χώρα μας να δημιουργηθούν μεγάλα συλλογικά σχήματα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση προωθεί τη μείωση της φορολογίας στο 10%, κίνητρα για τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να επιτύχουμε τη μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και μέτρα για τη μόνιμη μείωση του κόστους άρδευσης, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για τον αγροτικό τομέα και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διασφαλισθεί η ποιοτική παραγωγή και η τυποποίηση των προϊόντων. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων Ελληνοποιήσεων, «επιστρατεύοντας» και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την εξακρίβωση της πηγής προέλευσης των προϊόντων.
«Θα περιφρουρήσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων για να αποκτήσουν τη θέση και την τιμή που τους αξίζουν στις διεθνείς αγορές», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.