Τον διαχωρισμό των συνεταιριστών οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εφόσον έχουν τελέσει αδικήματα υπεξαιρέσεως, πλαστογραφίας, απάτης, παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας από αυτούς οι οποίοι άσκησαν διοίκηση έχοντας στην πλάτη τους ασφαλιστικές εισφορές ή οφειλές προς το Δημόσιο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Δευτέρας (26/8/2019).
«Δεν είναι δυνατόν να διατρέχουν τον κίνδυνο να κατασχεθεί η ατομική περιουσία τους» ανέφερε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, μέσα στο 2019, θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς.
Αναφορικά με τις ενισχύσεις των αγροτών ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές «θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν. Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου».
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΑΣΕΠ εξαιτίας της εσπευσμένης πρόσληψης κτηνιάτρων για να προστατευθεί ο χοιροτροφικός κλάδος της Ελλάδας από την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να ομιλεί για κατάργηση του ΑΣΕΠ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχουν φτιάξει όλες τις μεταναστευτικές δομές κατά παρέκκλιση των διατάξεων προσλήψεων» και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους. Βρήκαμε δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορά μας με την Βουλγαρία. Το ένα μάλιστα μόλις 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. Και κάναμε ό,τι έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσουμε τους ελέγχους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συγκεκριμένες προσλήψεις».
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας των καταναλωτών αλλά και του χοιροτροφικού κεφαλαίου της χώρας, κινούνται το σύνολο των ελέγχων.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι αυτές «είναι μέρος της διακηρυχθείσης προεκλογικής θέσης μας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών». Διευκρίνισε δε ότι δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση ανομίας. «Υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. Υπάρχουν περιοχές στη Δυτική Αττική οι οποίες έχουν ένα πολύ μεγάλο και βαρύ πρόβλημα εγκληματικότητας», πρόσθεσε.
Σχετικά με την παρουσία της Αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα στην πλατεία Εξαρχείων, ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν διάφορες εστίες και διάφοροι πυρήνες. Δείτε το σαν μέρος μιας επιχειρησιακής στρατηγικής της Αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα ανομίας. Εάν σε ένα συγκριμένο χώρο έχεις κατειλημμένα κτίρια, στα οποία κάποιος μπορεί να πηγαίνει και να εναποθέτει μολότοφ και ρόπαλα και τα οποία να αποτελούν ορμητήρια, προφανώς αυτό πρέπει να σταματήσει».
Επιπροσθέτως ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι πέραν της παύσης των καταλήψεων συγκεκριμένων κτιρίων θα δοθεί «έμφαση στην ποινική αντιμετώπιση». «Είναι διαφορετικό να αποφασίζω να κάνω μια έκνομη δραστηριότητα, για την οποία ξέρω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάθω τίποτα, γιατί δεν έχω καμία κύρωση και καμία συνέπεια και είναι διαφορετικό να αποφασίζω να κάνω μια έκνομη δραστηριότητα στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχω κύρωση και συνέπεια. Άρα είναι δυο διαφορετικές αποφάσεις αυτές. Δεν σας κρύβω ότι κατά την γνώμη μου αφού εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλεια και τάξης, και ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στις περιοχές αυτές, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά στις γειτονιές. Και αυτή είναι μια δουλειά που δεν είναι αστυνομική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όμως συμπλήρωσε, «είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά. Να μιλάμε στα παιδιά στις γειτονιές. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στην οποία θα υπάρχουν εναλλακτικές αφηγήσεις απέναντι σε αυτό που σήμερα ακούγεται ελκυστικό στα αυτιά ορισμένων, που είναι ένας λόγος ριζοσπαστικός, εξτρεμιστικός, ένας λόγος υμνητικός της βίας. Ξεκινώντας από αυτόν τον λόγο καταλήγει εν συνεχεία ένας νέος στις εξτρεμιστικές ενέργειες και μπορεί ένα μέρος από αυτούς να περάσει στην τρομοκρατία. Σε τρομοκρατικές πράξεις. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσουμε. Και αυτό χρειάζεται δουλειά και ευαισθησία σε διάφορα επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό να τους μιλήσουν οι δάσκαλοί τους, να παίξει τον ρόλο της η αυτοδιοίκηση. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ εδώ αυτό είναι μια παράλληλη δουλειά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η δουλειά της καταστολής. Η καταστολή πρέπει να υπάρχει».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέληξε σχετικά επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση των αβάτων προϋποθέτει μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας «ειδικά εκεί που υπάρχει έλλειψη της αίσθησης της νομιμότητας για να αποκατασταθεί αυτή.
Εκλογικός νόμος και ψήφος των ομογενών
Αναφερόμενος στη δυνατότητα που θα δοθεί στους ομογενείς να ψηφίζουν στις χώρες όπου κατοικούν και εργάζονται στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αυτό «αποτελεί προεκλογική δέσμευσή μας» προσθέτοντας ότι αφορά τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαμένουν στην Αλλοδαπή.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες άλλες αλλαγές στον εκλογικό νόμο ο Υπουργός απάντησε ότι «το πρώτο και βασικό το οποίο έχουμε πει είναι ότι θα καταργήσουμε την απλή αναλογική» παράλληλα όμως με την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας. Διευκρίνισε πάντως ότι «οι πενήντα έδρες σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως του ποσοστού που παίρνει ένα κόμμα, ενδεχομένως είναι μια υπερβολική πριμοδότηση η οποία δεν εξασφαλίζει σε ορισμένες περιπτώσεις καν τον στόχο, δηλαδή την δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων» και κατέληξε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι αναλογικότερος του ισχύοντος σήμερα διότι το bonus των εδρών θα συνδέεται με το ύψος του ποσοστού που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.