Με οκτώ ψήφους υπέρ και δύο κατά, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας εισηγήθηκε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης.
Αυτό ζητήθηκε προκειμένου να τηρηθεί το τριήμερο που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής από την κλήση του βουλευτή, κ. Πολάκη.
Το αίτημα όμως αυτό απορρίφθηκε, αφού εξεφράσθηκαν φόβοι να παρέλθει το τρίμηνο από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αν η διαδικασία ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Μετά από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αναρμοδιότητας της Επιτροπής για την εξέταση του θέματος.
Υποστήριξε δε, ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86, περί ευθύνης υπουργών.
Η παραπομπή του κ. Πολάκη αφορά δύο μηνύσεις, τις οποίες δέχθηκε κατά την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα:
- μήνυση του πρώην επικεφαλής των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή
- μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας τους.
Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Πολάκης ζητά να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει να συσταθεί επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση εναντίον του, με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Πολάκης, σε δήλωσή του, μίλησε περί μεθοδεύσεων, ενώ υποστήριξε ότι οι μηνύσεις έχουν να κάνουν με την υπουργική του ιδιότητα, για αυτό και η Επιτροπή είναι αναρμόδια για το θέμα.
«Αυτό το οποίο απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μια επιτροπή η οποία είναι δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής και να γίνει η διαδικασία με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής, όπου εκεί θα τα πούμε όλα», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.