Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia έχει πλέον μπλοκαριστεί στην Κίνα και η απαγόρευση πρόσβασης ισχύει για τις εκδόσεις της σε όλες τις γλώσσες, επιβεβαίωσε το Ίδρυμα Wikimedia.
Το μπλόκο τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, έκανε γνωστό το Ίδρυμα Wikimedia, σύμφωνα με το BBC.
Σε πρώτη φάση είχε απαγορευθεί η κινεζική έκδοση της Wikipedia, αλλά στη συνέχεια η αδυναμία πρόσβασης των χρηστών επεκτάθηκε καθολικά στις εκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας σε κάθε γλώσσα.
Η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» λογοκρισίας των κινεζικών αρχών, οι οποίες επιτηρούν το διαδίκτυο.
Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα.
Η Λογοκρισία του Διαδικτύου στην Κίνα
Η λογοκρισία του Διαδικτύου στην Κίνα θεωρείται από τις πιο περίπλοκες και διεισδυτικές στον κόσμο. Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τουλάχιστον 18.000 ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί για τους χρήστες της χώρας.
Τα ίντερνετ καφέ στην Κίναπρέπει να διαθέτουν ειδικό λογισμικό που ελέγχει ποιες ιστοσελίδες μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες, ενώ οφείλουν να τηρούν αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας.
Το 2008, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, οι ξένοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Κέντρο Τύπου ενημερώθηκαν ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που αφορούν το θρησκευτικό κίνημα του Φάλουν Γκονγκ, καθώς και σε άλλες ιστοσελίδες.
Δημοσιογράφοι παραπονέθηκαν πως δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια ειδησιογραφικά site, καθώς και σε ιστοσελίδες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας.